7.4 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneToch appartementen in Fratershuis Deurne

Toch appartementen in Fratershuis Deurne

Vastgoedondernemer Marcel van Hooijdonk kan na jaren van onderhandelen aan de slag met het verbouwen van het ‘Fratershuis’ tot appartementen. De gemeente heeft een vergunning verleend tot het slopen van binnenmuren.

Geen vergunning
Sinds 2015 is het pand aan de Visser 25 in handen van vastgoedondernemer Marcel van Hooijdonk. Hij was van plan er zestien appartementen in te bouwen maar hij kreeg hiervoor geen vergunning. Het gebouw is een monument en moet dus zoveel mogelijk intact blijven. De gemeente vond de door van Hooijdonk ingediende plannen onvoldoende uitgewerkt, zo bleek hieruit bijvoorbeeld niet wat er zou gebeuren met de binnenmuren.

Toestemming
Toen er in 2018 nog geen toestemming was verleend, besloot van Hooijdonk de zaak een moment te laten rusten. Tot nu, want waar zijn aanvragen eerder werden afgewezen op grond van de wet Bibob, werd uiteindelijk tóch groen licht gegeven. De vastgoedondernemer heeft toestemming gekregen tot het slopen van de binnenmuren maar mag aan de buitenkant van het monumentale pand niets veranderen. Wanneer de werkzaamheden precies van start zullen gaan is nog onduidelijk, van Hooijdonk is momenteel op zoek naar een huurder.

Uitleg
Waarom de vergunning nu wel verleend is, is nog niet bekend. Afgelopen weekend zijn hierover door het CDA vragen gesteld, deze zullen eerst worden behandeld en pas daarna zal publieke toelichting worden gegeven.

Het was pastoor Vogels die ervoor zorgde dat het Fratershuis en -school er kwamen. In 1894 en 1895 kocht de r.k. kerkgemeente van de oude parochie in Deurne de benodigde grond. Architect Herman Bekkers ontwierp het gebouw dat werd neergezet door de Deurnese aannemers Math. Lutters & zonen en Jos van de Mortel.

In mei 1896 waren de bouwwerkzaamheden gereed en kwamen de eerste vijf fraters per trein vanuit Tiburg naar Deurne. Op maandag 11 mei werd het gebouw plechtig ingezegend en onder bescherming gesteld van de H. Willibrordus. Het hele dorp was versierd en in feeststemming. Een dag later begon de school, deze telde toen 73 leerlingen.

Aan de voorkant van het gebouw bevond zich op de eerste verdieping een kapel. Hierin werden vanaf 1899 elke zondagochtend eucharistievieringen gehouden.

In 1917 werd het Fratershuis op het elektriciteitsnet aangesloten en vanaf 1919 werden voor de fraters eigen slaapkamertjes gerealiseerd.
In 1933 werd in het gebouw centrale verwarming aangelegd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de dreiging zo groot dat de fraters samen met enkele omwonende gezinnen hun onderkomen zochten in de kelders van het huis. Op 23 september 1944 rond middernacht werd het Fratershuis geraakt door een voltreffer, de dag erna werd ook nog eens de tuinkant getroffen door granaten. De fraters moesten toezien hoe enkele Duitsers een kanon opstelden tegenover het gebouw en vreesden het ergste, toch bleef het uiteindelijk bij beschadigingen aan de achterkant van het gebouw.

In 1948 boden omwonenden enkele glas-in-loodramen aan, deze zijn in het bovenlicht boven de grote toegangsdeur geplaatst.
Het Fratershuis is steeds eigendom geweest van het kerkbestuur van de oude parochie, maar in 1987 wilden zij het verkopen een de gemeente Deurne omdat de frateniteit in de gemeente was opgeheven. De gemeente toonde geen belangstelling en sloop werd overwogen. Verkoop aan het gebouw Snijder Micro systems kon dit voorkomen en zo staat het gebouw er, diverse malen gewisseld van eigenaar tot de dag van vandaag.

Bron: Deurnewiki

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen