15.9 C
Deurne
zaterdag 27 april 2024
Home- DeurneDeurnese politiek worstelt met laboratorium dat antiserum tegen slangengif maakt

Deurnese politiek worstelt met laboratorium dat antiserum tegen slangengif maakt

Wel of geen laboratorium in Deurne met 400 konijnen, waarvan bloed wordt afgetapt om een antiserum tegen slangengif te produceren? Die vraag hield de Deurnese politiek woensdagavond bezig in de vergadering van de Raadscommissie Omgeving.

De meerderheid van het college van B&W is voorstander, maar zelfs wethouder Marinus liet bij de introductie van het onderwerp niet achterwege dat hij naast zijn politieke functie ook een persoonlijke mening en geweten heeft. “Heel soms zijn mijn persoonlijke mening en geweten moeilijk te verenigingen met een besluit. En dit is zo’n situatie”, legt Biemans uit.

‘Als mens tegen’
Het principeakkoord dat door het college is gegeven voor de komst van het laboratorium is volgens de wethouder tot stand gekomen na een goede discussie, waarna de meerderheid van B&W instemde met het verzoek voor het onderzoekscentrum. “Als mens ben ik zoveel mogelijk tegen het gebruik van proefdieren, in de meeste gevallen zijn er ook alternatieven. Om deze reden heb ik in het college tegen dit initiatief gestemd”, zegt Marinus Biemans.

Hij kreeg bijval van raadslid Edmond van Ooijen, die de wethouder prees voor het uitspreken van zijn persoonlijke mening: “Hij is zich zeer bewust van collegiaal bestuur, dat heeft hij ook duidelijk gemaakt, maar ik hecht heel erg aan het grondrecht van vrijheid van meningsuiting. Ik waardeer het daarom juist dat hij zijn persoonlijk mening ook even geeft.” Joan van Rixtel van Transparant Deurne vindt echter dat het gedrag van Biemans niet op zijn plaats is: “Ik vind het bijzonder dat de wethouder het hier nodig vindt om zijn persoonlijke mening te ventileren. Ik twijfel of ik dit gepast vind, ik neig er eigenlijk naartoe, van niet.”

Afgemaakte konijnen
Ook tijdens de vergadering van de Commissie Omgeving blijkt dat er nog veel vragen en bedenkingen zijn over het plan, dat in december vorig jaar ook kon rekenen op veel weerstand van onder meer Animal Rights. Volgens de organisatie worden de konijnen afgemaakt nadat de antistoffen zijn gewonnen, waarmee het tegengif wordt gemaakt. Daarbij zou het volgens de dierenrechtenorganisatie niet beperkt blijven tot de 350 tot 400 konijnen die worden gehouden op het terrein: “Jaarlijks zou het om duizenden afgemaakte konijnen kunnen gaan.”

Animal Rights wilde dinsdag bij de vergadering in Deurne gebruikmaken van het spreekrecht en de politici hun ideeën toelichten. Dat bleek niet mogelijk, tot verbazing van Joan van Rixtel van Transparant Deurne: “Dat burgerinspraak op deze manier in Deurne niet mogelijk is, dat blijven wij ongeacht het onderwerp, een fors democratisch manco vinden.” De dierenrechtenorganisatie heeft daarom een brief aan de gemeente gestuurd: “Ik zou toch graag de raadsleden informatie doen toekomen die zij mogelijkerwijs niet bezitten, maar wel van wezenlijk belang is om in deze zaak de juiste vragen te stellen en een weloverwogen besluit te nemen.”

Gevaar omgeving
Het onderwerp van het laboratorium aan het Riet 3 stond op de agenda op verzoek van de fractie van PGP Deurne. Wouter Sengers van die partij had dan ook de nodige vragen over het laboratorium. Hij wilde onder andere weten hoe noodzakelijk een laboratorium voor slangenserum in Deurne is, gezien er in Nederland weinig giftige slangen in de natuur voorkomen. Ook Vroeg Sengers zich af of er op de locatie slangen worden gehuisvest om gif bij af te nemen en daar de konijnen mee in te spuiten. Wouter Sengers wil weten of er hierdoor een gevaar voor de omgeving kan ontstaan.

Het PGP-lid vindt het net als collega Bram van Neerven van DOE! moeilijk te verantwoorden dat er in de transitie van het buitengebied wordt aangestuurd op minder dieren, terwijl er bij het laboratorium vervolgens 400 konijnen worden toegelaten. Wethouder Biemans legde hen uit dat het niet gaat om het aantal dieren, maar om de emissies die worden veroorzaakt.

Werkgelegenheid
Berry van Waayenburg van VVD Deurne zegt het ook een lastig onderwerp te vinden: “Niemand wil dat er proeven met dieren worden gedaan, er komen gelukkig steeds meer andere oplossingen.” Toch is hij niet per se tegen het plan. Want als de ondernemer niet in Deurne terecht kan, gaat die volgens Van Waayenburg wel ergens anders naar toe in Nederland of misschien zelfs het buitenland. Dat is volgens hem ook geen gewenste situatie: “In Nederland zijn er hele strenge regels, dus ik denk laten we het dan maar in Nederland doen, dan kunnen we in elk geval regels opstellen.”

Daarnaast benadrukt de VVD’er dat het antiserum nodig is voor mensen die gebeten zijn door een slang: “Het zou maar net een familielid zijn die het tegengif nodig heeft.” Ook vindt Van Waayenburg het een goede ontwikkeling, omdat het werkgelegenheid oplevert en er een vervallen stuk grond nu een nuttige bestemming krijgt.

Innovatief
Wat de toegevoegde waarde voor het college is van een dergelijke laboratorium, is de vraag die Bram van Neerven van DOE! aan zijn partijgenoot en wethouder Biemans stelde: “Er zijn toch dierenlaboratoria bij diverse universitaire medische centra voor onderzoeksdoeleinden en hebben we voor die vijftien mensen die antiserum aanvragen echt een nieuwe stal nodig met 400 konijnen?” Ruud Kuijpers van DeurneNU vindt het plan innovatief en daarom passen in de regio Brainport: “We helpen er mensen mee op het gebied van gezondheid en daar kunnen we als Deurne een steentje in bijdragen.”

Levensreddend middel
Joan van Rixtel van Transparant Deurne vindt het hypocriet dat er bij het welzijn van andere dieren, zoals varkens, niet zo’n ophef ontstaat en er nu bij konijnen wel een probleem van wordt gemaakt. Daarnaast is de initiatiefnemer volgens hem gebonden aan strenge regels en is er wat betreft Van Rixtel een belangrijk onderscheid tussen wat er in Deurne gaat gebeuren en bij sommige andere bedrijven wordt gedaan: “Het is geen dierenlaboratorium dat onderzoek naar cosmetische toepassingen doet. Het is een levensreddend middel dat geproduceerd wordt. Hier is gewoon een ondernemer aan zet, die handelt volgens de wet en regelgeving. Ik snap eigenlijk niet waarom wij hier ineens met andere ogen naar gaan kijken.”

Voor de realisatie van het onderzoekscentrum werd al in 2018 voor het eerst een omgevingsvergunning aangevraagd door de initiatiefnemer. Ook toen lieten burgemeester en wethouders van Deurne weten er positief tegenover te staan. In november van vorig jaar verleende de provincie Noord-Brabant een natuurvergunning aan Farmarts B.V. voor de productie van antiserum tegen slangengif en test-strips om de diagnose van slangenbeten bij mensen vast te stellen.

Laboratorium
Op de locatie waar het laboratorium zou moeten komen te staan, was in het verleden een veehouderij gevestigd. De vergunning hiervoor is in 2011 ingetrokken. De aanwezige bebouwing stond lange tijd leeg en was in een zeer slechte bouwkundige staat. Het plan is om op het perceel nu een laboratorium in te richten met een stal voor ongeveer 350 tot 400 konijnen.

Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om een definitieve beslissing te nemen over de komst van het onderzoekscentrum van initiatiefnemer Farmarts B.V. uit Staphorst.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen