Wanneer agrariërs in Deurne willen stoppen met hun werkzaamheden en voor hun boerderij een woonbestemming willen krijgen, ontkomen ze er niet aan om een groot deel van hun oude stallen en schuren te slopen. Dat meldt agrarisch vakblad Stal & Akker naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan voor het Deurnese buitengebied.
De familie Deelen-van de Weijer uit Deurne hoorde afgelopen week dat de Raad van State hun beroep om een woonbestemming te krijgen, afwees op inhoudelijke gronden. De familie wil minimaal 1.000 tot 1.200 vierkante meter stallen en schuren bij de voormalige bedrijfswoning aan de Walsbergseweg behouden. De gemeente Deurne vindt dat geen probleem maar dan alleen met een agrarische bestemming.
Hobby
Een woonbestemming is wel mogelijk maar dan moet er een flink gedeelte van de stal- en schuurruimten worden gesloopt. De gemeente Deurne staat bij een woonbestemming per woning niet meer dan 200 m2 bijgebouwen toe. In het geval van de familie Deelen-van de Weijer zouden ze dan tussen de 800 en 1.000 vierkante meter aan bijgebouwen moet slopen en dat willen ze niet omdat ze de ruimte nodig hebben om voor de hobby nog wat runderen en schapen te houden.
Argumenten
Daarom wilde de familie in hun beroep bij de Raad van State dat er een uitzondering wordt gemaakt voor hun situatie. Het hoogste bestuursrechtscollege van ons land wees het beroep af omdat deze vindt dat de familie niet voldoende goede argumenten heeft aangevoerd. In de visie van de Raad van State is de 1,200 vierkante meter bij een boerderij al een behoorlijk oppervlak aan bijgebouwen, laat staan bij een woning. Ook het argument dat de boer in ruste nog steeds dieren houdt voor de hobby, ziet de Raad niet als voldoende reden om de agrarische bestemming om te zetten in een woonbestemming.
Gedegen plan
Eerder heeft de gemeente aangegeven dat het strenge stal- en schurensloopbeleid een gevolg is van de Brabantse Verordening Ruimte. Deze regel is bedoeld om te voorkomen dat oude stallen en schuren lange tijd leeg komen te staan of verpauperen of dat deze mogelijk illegale activiteiten aantrekken. De gemeente Deurne is best bereid om meer oude bedrijfsgebouwen te laten staan, meldt Stal & Akker. Wel is dan noodzakelijk dat de eigenaar met een gedegen plan komt waaruit heel duidelijk blijkt waarom men die extra ruimte nodig heeft na beëindiging van de agrarische bestemming. Dit kan bijvoorbeeld voor bepaalde nieuwe bedrijfsactiviteiten of een hobby. Voor de familie Deelen-van de Weijer zijn er volgens dit principe ook mogelijkheden maar als ze meer dan 200 vierkante meter bijgebouwen willen houden, moeten de familieleden een nog beter onderbouwd plan indienen.
Foto: Pexels