De Aziatische tijgermug hoort niet thuis in ons kikkerlandje. Vorig jaar werden er in Neerkant drie aangetroffen. In vergelijking met Valkenburg waar er 350 werden gesignaleerd is dat een te verwaarlozen aantal maar toch zijn het er drie teveel. Reden genoeg dus voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om af te reizen naar dit Deurnese kerkdorpje. Deze week vangen zij aan met de nabehandeling.
Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Aziatische tijgermug van nature niet voor in Nederland. Het beestje kan tropische infectieziekten overdragen en dat moet voorkomen worden. Op dit moment is het risico nog niet zo groot, maar wanneer de mug zich hier definitief vestigt wordt dat een ander verhaal. Er is de NVWA veel aan gelegen om dit te voorkomen.
Nabehandeling
Het is niet bekend of de Aziatische tijgermug volledig vertrokken is uit Neerkant. Eitjes kunnen namelijk een winter overleven. Daarom vindt in de komende tijd de nabehandeling plaats.
Hulp van inwoners
Volgens de NVWA kunnen inwoners van Neerkant ook iets betekenen in de strijd tegen de tijgermug. De larfjes leven het liefst in een vochtige omgeving. Het is daarom een goed idee om na een regenbui emmers, bloempotten en andere watervangers leeg te gieten.
Biologische oplossing
Soms is het niet mogelijk om potentiele broedplaatsen op te ruimen, denk bijvoorbeeld aan putten of vijvers. In dat geval kan een behandeling met biologische korrels uitkomst bieden. Deze korrels zorgen ervoor dat de larfjes van de mug overlijden. In de strijd tegen volwassen muggen worden door de NVWA muggenvallen met lokstof geplaatst.
Muggenseizoen
Hoewel we nog middenin de coronatijd zitten, maar wachten was voor de inspecteurs geen optie. Ingrijpen is noodzakelijk aan het begin van het muggenseizoen, dat is nu. Of de NVWA in de komende jaren nog terugkeert in Neerkant is afhankelijk van wat ze daar nu aantreffen.