21 februari 2017
Huis van de toekomst krijgt bewoners
Bergopwaarts gaat de woning en de bewoners het komende jaar intensief volgen. Chris Theuws: “Voor ons is het belangrijk om te weten wat wel en niet werkt voor onze klanten. Wat op papier goed is, werkt lang niet altijd voor grote groepen mensen. De bewoners van dit huis gaan ons helpen erachter te komen wat écht zin heeft.” Het proefproject levert Bergopwaarts informatie op om de juiste keuzes te maken voor de aanpak van de verdere woningvoorraad op het gebied van energie en levensloopbestendig wonen.
Anders wonen
De nieuwe bewoners van Futurum zijn Hester Vosmeer en haar twee kinderen Simea (12) en Abel (10). Zij staan te trappelen om hun intrek te nemen in hun duurzame en geautomatiseerde woning. Hester: “Het is mooi om deel uit te maken van zo’n geïnspireerd project. Als huurder zou ik zelf nooit zulke investeringen kunnen doen. Maar voor de toekomst is het belangrijk dat we allemaal op een andere manier omgaan met energie. Ik vind het fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan die zoektocht. Sommige dingen zullen anders zijn dan we gewend zijn: zelf energie opwekken, koken op elektriciteit, lage temperatuurverwarming, veel informatie krijgen over hoeveel energie we verbruiken, een smartphone of tablet gebruiken voor bijvoorbeeld verlichting of beveiliging. Om in dit huis te gaan wonen moet je het leuk vinden om nog niet precies te weten hoe de dingen zullen gaan. Wij houden daar wel van. Mijn kinderen zijn allebei nogal ‘techies’ dus die vinden het helemaal geweldig. De spreekbeurten worden al voorbereid.”
Van 1970 tot Futurum
Het huis, gebouwd in 1970, heeft een grote ‘energetische renovatie’ ondergaan om zover te komen. De wanden zijn naar binnen toe geïsoleerd. De kozijnen zijn vervangen door ramen voorzien van triple glas. Het hele dak is volgelegd met zonnepanelen. De woning kreeg een energiezuinige installatie voor verwarming en warm tapwater. Ook is het huis losgekoppeld van het gasnet. Doel is het eigen energiegebruik zelf op te wekken, het zogeheten ‘nul op de meter’-concept. Hester Vosmeer: “Ik ervaar het als een uitdaging om niet meer energie te verbruiken dan de zonnepanelen opleveren! Ik verwacht dat het bij ons een sport wordt om onnodige stroomvreters op te sporen en uit te zetten.”
Woningbouwvereniging Bergopwaarts
Bergopwaarts is een actieve woningcorporatie met zo’n 5000 huurwoningen, garages en overige verhuureenheden in de gemeenten Deurne, Asten, Helmond, Laarbeek, Gemert, Someren en Delft. Daarnaast realiseert Bergopwaarts nieuwbouw in met name de sociale huursector. Onze missie ‘Samen Ondernemen voor Sociaal Wonen’ laat zien dat wij belang hechten aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We staan voor onze doelgroep, de betaalbaarheid en de kwaliteit van onze woningen en onze dienstverlening. Wij zijn ondernemend en samen met onze klanten, stakeholders, collega’s, zakelijke partners en medewerkers geven we vorm aan goed wonen en een eigen thuis.