8 C
Deurne
dinsdag 26 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneMuseum De Wieger Deurne brengt ode aan vrouwelijke kunstenaars

Museum De Wieger Deurne brengt ode aan vrouwelijke kunstenaars

Met de tentoonstelling ‘Vrouwenpalet 1900-1950 haar kunst haar verhaal’ brengt Museum De Wieger in Deurne de komende tijd een ode aan vrouwelijke kunstenaars. Zondag 10 juli wordt de expositie officieel geopend door burgemeester Greet Buter.

Verder is er zondagmiddag muziek van Renée van Dijk en Mario van Ooij en zal directrice van De Wieger, Katjuscha Otte de bezoekers welkom heten. Annemieke Keizer-Sloff, conservator van Museum Dr8888 in Drachten geeft een inleiding op de tentoonstelling. De twee musea werken samen bij de tentoonstelling van het Vrouwenpallet.

Moderne stromingen
Bij de expositie staat het werk van vierentwintig vooruitstrevende vrouwelijke kunstenaars centraal. Aan de hand van de werken is te zien hoe zij zich toelegden op moderne stromingen zoals het expressionisme, kubisme, sociaal realisme, nieuwe zakelijkheid en abstract expressionisme. Daarnaast is er aandacht voor hun verhaal. Naar voren komt hoe deze vrouwen de durf hadden om zich te onderscheiden, hoe ze zich staande moesten houden in een door mannen gedomineerde kunstwereld en voor welke moeilijke keuzes zij kwamen te staan.

Belangrijke rol
Er zijn portretten van vrouwen te zien en werk van vrouwelijke kunstenaars uit de eigen collectie van De Wieger waaronder van Lucie van Dam van Isselt, Jeanne Bieruma Oosting, Charley Toorop, Mies Carsten, Charlotte van Pallandt, Else Berg en Jacoba van Heemskerck. Werkend naast en met hun mannelijke collega’s bleef lang onderbelicht dat deze vrouwen een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van de modernistische kunst.

100 kunstwerken
‘Vrouwenpalet 1900-1950 haar kunst haar verhaal’ is tegelijkertijd te zien in De Wieger in Deurne en in Museum Dr8888 in Drachten waarbij ruim honderd kunstwerken tentoongesteld worden. Bij de expositie is een uitgebreid activiteitenprogramma samengesteld en verschijnt een publicatie in samenwerking met Uitgeverij Waanders.

Vrouw des huizes
Hoewel zich in de collectie van De Wieger meer werk van mannelijke dan van vrouwelijke kunstenaars bevindt – zoals dat in bijna alle musea het geval is – is er wel altijd aandacht voor het werk van vrouwen geweest. Zo waren er in het verleden tentoonstellingen van onder meer Else Berg, Valentine Prax en Hanny Korevaar. Ook binnen de geschiedenis van huis De Wieger speelden vrouwen een rol. Adya van Rees en Valentine Prax waren er graag geziene gasten en Nel Wiegersma was weliswaar geen kunstenaar, maar drukte als vrouw des huizes wel haar stempel. In de zaal die is gewijd aan vrouwelijke kunstenaars uit de collectie, ligt de focus op schilderijen, tekeningen, grafiek en sculpturen uit het interbellum (1919-1939). De werken geven een mooi beeld van de moderne stijlen en stromingen die destijds opkwamen.

Uiteenlopende stijlen
De andere zalen vormen een eerbetoon aan vrouwen uit de eerste helft van de 20e eeuw, en in het bijzonder aan Nel Wiegersma. Zij werd zowel door haar man Hendrik Wiegersma als door bevriende kunstenaars, waaronder Matthieu Wiegman en Toon Kelder, geportretteerd. Veel kunstenaars maakten portretten van hun vrouw, moeder, dochter of andere vrouwen in de familie. Een collagewand met portretten van onder meer Jan Mankes, Hugo Landheer, Leo Gestel en Charles Eyck geeft hier een beeld van. Ook is te zien is in hoeveel uiteenlopende stijlen er gewerkt werd: van vlot opgezette schetsen tot sferisch uitgewerkte schilderijen. Tenslotte wordt de vrouw als muze getoond in haar expliciete, naakte schoonheid, maar ook beschouwend, verdiept in een boek.

De tentoonstelling ‘Vrouwenpalet 1900-1950 haar kunst haar verhaal’ is tot en met 20 november te zien in De Wieger. Aansluitend staat de collectiepresentatie van het museum ook nog tot en met 31 december geheel in het teken van de vrouw.

Meer informatie vind je op de website van Museum De Wieger.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen