De vluchtelingen die woensdagavond in Deurne arriveerden, hebben dankzij de inzet van mensen van onder meer de gemeente, het Rode Kruis, Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, LEV-groep en de vluchtelingen zelf ondertussen een tijdelijk onderdak in Sporthal de Kubus met eerste levensbehoeften.
In mum van tijd werden 225 bedden geplaatst en douches en sanitair-voorzieningen opgebouwd zodat de vluchtelingen die vanuit Best en Heeze-Leende kwamen op tijd in de tijdelijke crisisnoodopvang terecht konden. Hier krijgen ze gedurende drie weken ‘bed, bad, brood’ en bescherming. Op 14 september vertrekt de groep die nu in Deurne verblijft en wordt de opvang overgenomen door de gemeenten Bladel en Laarbeek.
Verrassing
Ondertussen zijn er al de eerste spontane initiatieven om de vluchtelingen zich zo goed mogelijk thuis en welkom te laten voelen in Deurne. Cafetaria D’n Heiakker dat op steenworpafstand van Sporthal De kubus staat, gaat één keer per week de vluchtelingen van friet en een snack voorzien en Ans van den Broek en Charles Engelen van Pompidom SpeelGOED zijn ook al bezig met een verrassing voor de kinderen die tot 14 september verblijven in Sporthal de Kubus.
Knuffel
“Vooral voor de 25 kinderen in de groep willen we iets leuks doen”, vertelt Ans van den Broek van Pompidom. “Wat je die kinderen gaat geven, daar moet je goed over nadenken want na de drie weken in Sporthal de Kubus gaan ze weer verder naar een volgende locatie. Groot speelgoed is dan bijvoorbeeld niet praktisch omdat ze dat dan elke keer mee moeten slepen. Maar er is natuurlijk iets dat elk kind kan gebruiken in een onzekere tijd in een voor hen vreemd en ver land en dat is natuurlijk een knuffel. We gaan vanuit Pompidom de kinderen daarmee verrassen en gaan ook kijken of we ze kunnen helpen met kleding.” Mensen die willen helpen of ook een actie willen opzetten voor de vluchtelingen in Deurne, kunnen contact opnemen met het Rode Kruis of de LEV Groep.
Rustige groep
De groep die drie weken in Deurne verblijft, bestaat op dit moment uit 201 mensen, waarvan ongeveer de helft gezinnen zijn en de andere helft alleenstaande vrouwen en mannen. Deze vluchtelingen staan bekend als een rustige groep die geen overlast veroorzaakt, geeft een medewerker van de Veiligheidsregio aan: “De personen die eerder overlast veroorzaakten zitten al niet meer in deze groep. Die zijn tijdens het verblijf in Best en Heeze al terug gemoeten naar Ter Apel.” Twee van de vluchtelingen werden teruggestuurd vanwege drugsgebruik en één persoon moest vanwege bedelen ook terug naar de opvang-locatie in Ter Apel.
Spontane acties
Toen in juli duidelijk werd dat deze groep mensen drie weken zou verblijven in Sporthal de Pompenmaker in Heeze, maakten omwonenden zich in eerste instantie ook zorgen over de opvang, net als in Deurne. Maar die gereserveerdheid sloeg in Heeze ook snel om in spontane acties van inwoners en ondernemers die kleren en speelgoed doneerden. Ook werden er activiteiten voor de kinderen georganiseerd en de plaatselijke basketbalclub gaf een demonstratie.
Bedankkaart
“Afgelopen woensdag hebben de mensen uit de noodopvang, voordat ze vertrokken naar Deurne nog een bedankkaart rondgebracht bij de mensen in de buurt in Heeze en een aantal heeft ook meegeholpen met het bouwen van een wagen voor de Brabantse dag komende zondag in Heeze”, vertelt één van de medewerkers van de Veiligheidsregio.
Foto’s: Gemeente Deurne/Walter van Bussel