Misschien heb je ze wel eens zien optreden. De Deurnese band The Diesel Ducks struint al 16 jaar de regionale podia af met eigengemaakte nummers. Maar wat je waarschijnlijk niet wist, is dat de drie muzikanten álles zelf doen, van een studio bouwen tot het produceren van hun EP.
Leadzanger en gitarist Pieter van Diesen, drummer en zanger Pieter van de Beek en bassist en zanger Ture Eijsbouts kunnen precies doen wat ze willen, op muzikaal gebied dan. Door de beschikking over een eigen studio, verstopt in de kelder onder de garage van Van de Beek, zijn de drie onafhankelijk.
Muziekkelder
“We kunnen hier repeteren wanneer we willen en omdat de studio ondergronds is, zijn we niemand tot last”, zegt de Deurnenaar. Hij bouwde de muziekkelder eigenhandig. Eijsbouts, die sinds twee jaar bandlid is, zorgde voor een beter ventilatiesysteem.
Behalve ruimte om muziek te maken, is er ook opnameapparatuur aanwezig. Hiermee kan de band zijn eigen nummers produceren. Dat is een groot voordeel volgens Van Diesen. “We hoeven geen studio af te huren voor een bepaalde tijd. Dan zit je vaak te haasten om alles tijdig erop te krijgen. Als wij hier nieuwe muziek opnemen, zit er geen druk achter.”
Dat komt het creatieve proces ten goede. The Diesel Ducks bestaan al sinds 2007, maar blijven zichzelf vernieuwen. “Onlangs hebben we een nummer uit onze beginjaren ‘When it’s over’ opgepoetst en omgezet in een soul stijl”, vertelt Van Diesen die alle muziek en tekst voor de band schrijft.
Ahum Ahum Ahum
Hun repertoire omvat inmiddels 50 à 60 liedjes en er worden nog steeds nieuwe aan toegevoegd. In juni bracht de band een ep met vier nummers uit waarvan Ahum Ahum Ahum de titelsong is. In de video leggen de muzikanten uit waar de ietwat merkwaardige naam vandaan komt.
Tekst gaat verder onder de video.
Het nummer heeft een rock sound, maar dat is zeker niet de enige muziekstijl die de twee Deurnenaren en Astenaar hanteren. “We noemen het zelf Americana. Dat is eigenlijk een verzamelnaam voor country, folk en blues, maar we houden van nog meer genres. We vinden het leuk om verschillende stijlen door elkaar heen te gebruiken.”
Kriebelen
Dat is een van de redenen dat de twee Pieters na een lange tijd elkaar weer vonden. Van de Beek: “We maken beiden al muziek sinds 1985. Destijds schreven we ook onze eigen nummers. Daarna zijn we ieder een andere kant opgegaan en speelden we in coverbands.” Van Diesen: “Toen we elkaar weer tegenkwamen, kriebelde het meteen om eigen werk te maken. We pakten de draad weer op. De klik was er nog steeds.”
Met Eijsbouts kwam de klik in 2021 toen de twee Diesel Ducks op zoek waren naar een nieuwe bassist. De Astenaar speelde hiervoor onder andere in een Stones coverband. “Daar probeerden we The Rolling Stones zo dicht mogelijk te benaderen. Op een gegeven moment raakte ik uitgekeken op het coveren van liedjes. In deze band kan ik creatiever zijn.”
Hulptroepen
Vanaf de eerste letter en noot op papier tot en met het uitbrengen van een ep; de mannen doen alles zelf. Dat neemt niet weg dat ze af en toe hulptroepen inschakelen. Zo hadden ze in coronatijd bijvoorbeeld Ernst Jansz en Mario van Ooij op bezoek om samen een nummer op te nemen. Op ‘Paralysed’, een van hun nieuwe songs, zingt de vrouw van Van Diesen, Elise Mensink mee.
“Dat was niet van tevoren zo bedacht. Ze wilde eens kijken waar ik nou zoveel mee bezig ben. Tijdens de opnames van onze nieuwe ep is ze erin gerold.” Op deze, en andere manieren blijft de band zich ontwikkelen. Voorlopig zit er geen stop op. “Zo lang als we het leuk vinden, gaan we door.”
Foto: Jos van Neerven