Bezoekers van Museum De Wieger in Deurne worden sinds vorige week verwelkomt met een enorm ‘Bouquet’ van 2,7 meter hoog. Iedereen die door het poortje van de binnenplaats naar de tuin loopt, kan het opvallende werk van de Gemertse kunstenaar Martien Hendriks tegenkomen.
Het beeld sluit aan bij de tentoonstelling Bloemenkracht die tot en met 9 november op de bovenverdieping van het hoofdgebouw van De Wieger te zien is. Hierbij zijn bloemstillevens te bezichtigen uit de 20ste eeuw van onder meer Lou Loeber, Jan Sluijters, Louis Saalborn, Leo Gestel en Piet van Wijngaerdt.
Bos bloemen
In de sierlijke lijnen van het roestvrijstalen beeld van Martien Hendriks is duidelijk een bos bloemen te herkennen. Het zilverachtige, spiegelende staal glanst in de zomerzon. Hendriks maakte verschillende grote werken die met regelmaat te zien zijn in beeldentuinen door het hele land.
Het ‘Bouquet’ dat nu tijdelijk in Deurne staat, behoort nog niet eens tot zijn echt grote werken. Van de hand van Martien Hendriks is ook het tien meter hoge beeld Bucephalus dat sinds 2016 in Heenvliet aan de Groene Kruisweg staat. Zijn werk in de openbare ruimte is verder onder meer te zien in Venlo, Heerlen, Oss, Laarbeek, Gemert, Deurne en Heenvliet.
Nieuw avontuur
Het oeuvre van de kunstenaar is divers. Met een keur aan onderwerpen leeft hij zich uit in materiaal, formaat en uitdrukkingsvorm. Hendriks werkt onder andere met roestvrij staal, cortenstaal, brons, hout, glas en diverse natuursteensoorten zoals marmer, arduin en graniet.
Uitgangspunten voor zijn werk zijn: vrijheid, onafhankelijkheid, beweging en dynamiek. De creatie van elk object wordt door de kunstenaar als een nieuw avontuur beschouwd. Het vergt van hem beheersing van het prille idee en de ontwikkeling daarvan tot en met de uiteindelijke technische realisatie: een totaal en ambachtelijk scheppingsproces.
Hendriks volgde de Academie voor Industriële Vormgeving, afdeling Vrije Beeldende Vormgeving in Eindhoven.
Foto: Ton Hartjens/Museum De Wieger