Dropje, Poecky, Bella, Bo, Schaapie, Luna, Pipi, Manneke, Hop en Nalla lopen er tevreden bij in de Knuffelwei van De Ossenbeemd. Het Deurnese natuur- en milieucentrum wil dit graag zo houden. Daarom is het op zoek naar helpende handen.
Toen Cock Scheerens met pensioen ging, was zijn liefde voor dieren zeker niet over. Bij zijn voormalige werkgever, jeugdinternaat Vreekwijk, runde hij een dierenboerderij en later een agrarisch zorgbedrijf. “Ik wilde iets met dieren blijven doen.”
De Ossenbeemd had destijds twee kippen en twee geiten rondlopen en zocht iemand die de beestenboel wilde uitbreiden. Scheerens nam de taak van hoofd dierverzorging op zich.
Minidieren
“Er komen hier veel peuters en kleuters. Daarom leek het me een goed idee kleine dieren te houden. Voor kinderen kan een groot dier eng zijn. Bij onze minirassen is dat niet snel het geval.”
En dus lopen er inmiddels enkele onalledaagse soorten rond, zoals het Ouessantschaap en het Kune Kune varken. De dieren zijn niet alleen kleiner dan gemiddeld; ze staan ook bekend om hun sociale karakter. Ze laten zich vrij makkelijk aaien. Daarom is de kinderboerderij omgedoopt tot Knuffelwei.
Zodra Scheerens langs het hek loopt waarachter varkens Poecky en Dropje verblijven, komen de beesten meteen knorrend aangewaggeld. Ze lopen zover mogelijk mee met de dierenverzorger, smachtend naar een lekker hapje. Dat krijgen ze even later als de Deurnenaar met ze op de foto gaat. Het geknor neemt toe in volume. De aandacht laten ze zich welgevallen. Na de fotosessie rolt er één het modderbadje in. Een kip maakt even later ook gebruik van het bad.
Beestenboel
De varkens en kippen en een haan wonen overdag samen. ‘s Nachts gaat de kippenfamilie op stok. De geiten hebben in hun verblijf gezelschap van de minischapen. Naast de veldschuur is een apart hok voor konijnen Hop en Nalla en nog een voor de cavia’s Pipi en Manneke.
De dierenbewoners van De Ossenbeemd hebben op gezette tijden voedsel, stro en een verschoning van hun verblijf nodig. Hiervoor zorgen nu vier vrijwilligers, inclusief Scheerens zelf. Hij maakt ook de planning en haalt voer en hooi. Dat is precies het deel waarbij hij hulp kan gebruiken.
Assistentie gewenst
“We zoeken iemand die mij kan ondersteunen en die kan invallen mocht ik een keer ziek zijn. Ik heb een draaiboek gemaakt waar precies in staat waar het hooi gehaald kan worden, wat voor voer er nodig is en dergelijke. Het zou helemaal mooi zijn als diegene ook eens per week een uurtje de dieren kan voeren.”
De assistent dierverzorging komt qua werkomgeving in een gespreid bedje terecht. Alle benodigdheden zijn keurig geordend in de schuur. Harken, bezems en rieken staan gesorteerd bij elkaar. Er is een grote voorraadkist verdeeld in zes vakken, voor elke diersoort één. Op de voertafel staan de bakjes voor vanavond al klaar. “Ik ben een pietje-precies”, bevestigt de dierenliefhebber. “Ik hou ervan gestructureerd te werken. Zo weet iedereen waar die aan toe is.”
Wie interesse heeft om een handje te helpen bij de dierverzorging kan zich aanmelden op de website van Natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd.
Foto’s: Harold van der Burgt