1.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneRamp met MH-17 laat tien jaar later nog steeds leegte achter in...

Ramp met MH-17 laat tien jaar later nog steeds leegte achter in Nederlandse en Neerkantse samenleving

De ramp met vlucht MH-17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 sloeg met het overlijden van alle 298 inzittenden een gat in de Nederlandse samenleving en liet ook in Neerkant een leegte achter met het verlies van het gezin Wals-Martens. Het monument met de treurwilg en daaromheen de bank met zes rugleuningen herinnert aan de zes dorpsbewoners die Neerkant ondertussen al tien jaar moet missen.

Woensdag hangen de vlaggen bij het Huis voor de Samenleving aan de Markt in Deurne halfstok om stil te staan bij de tragische dood van Jeroen (47) en Nicole (43) en hun kinderen Brett (17), Jinte (15), Amèl (12) en Solenn (9) die onderweg waren naar hun vakantiebestemming in Maleisië, maar daar nooit aankwamen. Bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen vindt woensdagmiddag om 14.00 uur de herdenking plaats van de vliegtuigramp met vlucht MH17 die precies tien jaar geleden gebeurde.

Koning
De plechtigheid wordt bijgewoond door Koning Willem-Alexander en minister-president Schoof die een toespraak houdt. De herdenking wordt bijgewoond door ongeveer 1300 nabestaanden van de slachtoffers, diverse Nederlandse bewindspersonen en vertegenwoordigers vanuit onder meer Maleisië, Australië, het Verenigd Koninkrijk, België en Oekraïne.

Tijdens de bijeenkomst worden de namen van alle 298 slachtoffers voorgelezen. Tevens wordt er twee minuten stilte gehouden. Na het defilé spreken de Koning en de minister-president met nabestaanden en betrokkenen.

Gezin Wals-Martens
Jeroen Wals was werkzaam bij Philips als CTO Sleep & Respiratory Care en kwam bijna twintig jaar geleden met zijn vrouw naar Neerkant. Nicole was werkzaam als orthopedagoge op een middelbare school in Heythuysen. Jongste dochter Solenn zat in groep vijf van basisschool Sint Willibrordus in Neerkant. Ook de andere kinderen hadden daar op school gezeten.

Amèl zat in klas 1D van het Peellandcollege in Deurne en Jinte in klas 3HB van dezelfde school. Brett werkte sinds augustus 2013 bij het Kruidvat in Meijel en speelde in het jeugdelftal van voetbalvereniging Neerkandia. Hij had vlak voor het vertrek vanaf Schiphol nog een selfie met zijn mobiele telefoon naar vrienden verstuurd.

Laatste levensteken
Vader Jeroen was jarenlang leider van Bretts voetbalteam en opa Martens viel geregeld voor hem in als hij op reis was. Jinte stuurde voor vertrek nog snel een WhatsApp-bericht naar haar vriendinnen: ‘Okee zit nu in t vliegtuig nog 3 minuten, hoop dat ik t overleef hahaha’. Het was haar laatste levensteken.

Het nieuws over de tragische dood van het gezin kwam hard aan in de gemeenschap van Neerkant. Op zaterdag 23 augustus 2014 was er een herdenkingsdienst in gemeenschapshuis De Moost, waar honderden mensen en familie aanwezig waren. Er werden toespraken gegeven en er waren muzikale bijdragen. Na afloop was er een tocht langs de school en het woonhuis, naar de plek waar een tijdelijk monument werd geplaatst.

Barneveld
De zes leden van het gezin werden relatief snel teruggebracht naar Nederland en geïdentificeerd. Op begraafplaats De Plantage aan de Narcissenstraat in Barneveld werden kort voor de Kerst van 2014 de zes urnen van het gezin bijgezet. Deze kregen daar een vaste plek omdat Nicole daar vanaf haar zesde was opgegroeid en Jeroen en Nicole elkaar daar ook in 1989 hadden leren kennen. De locatie werd mede gekozen vanwege de goede bereikbaarheid voor de familie Wals die afkomstig is uit Oostzaan en de familie Martens uit Nunspeet.

De herdenkingsplaats ronde de treurwilg die ervoor zorgt dat de zes gezinsleden toch altijd ook een beetje in Neerkant zijn, werd op vrijdagavond 6 maart 2015 in gebruik genomen. Opnieuw liep er een lange stoet door Neerkant. Naast de ingang van het kerkhof, tussen het oorlogsmonument en het Heilige Hartbeeld, werd het monument onthuld.

TEJO-huis
Moeder Nicole werkte op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen en had het plan opgevat om iets te gaan doen voor jongeren met problemen, zodat zij niet in de reguliere zorg terecht zouden komen.

Een toenmalige collega van Nicole kwam in aanraking met het TEJO-huis in Goes en zag daarin het gedachtengoed van haar overleden vriendin. Ze deelde haar enthousiasme met Nicole’s ouders en zo werd het zaadje geplant en kwam er in 2021 ook in Deurne een TEJO-huis

Podcasts
Wil je meer weten over wat er allemaal achter de schermen gebeurde bij het onderzoek naar de crash van vlucht MH-17? Beluister dan onderstaand afleveringen van de Politie Podcast.

In indringende persoonlijke verhalen vertellen medewerkers onder meer over de repatriëring van de lichamen uit oorlogsgebied, over de identificatie van slachtoffers, de omgang met nabestaanden en ook over hoe het bewijs werd verzameld dat deze vakantievlucht uit de lucht werd geschoten door een Russische raket.

Foto: DeurneWiki

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen