15 C
Deurne
vrijdag 18 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- HelenaveenPolitie onderzoekt mogelijk verband tussen moord op Jan van Mullekom en zaken...

Politie onderzoekt mogelijk verband tussen moord op Jan van Mullekom en zaken in Kampen en Ede

De politie onderzoekt volgens RTV Oost en dagblad De Telegraaf een mogelijk verband tussen de moord op de 47-jarige Jan van Mullekom in 2022 en twee zaken in het Overijsselse Kampen en Gelderse Ede. In verband hiermee heeft de politie eerder vier mannen aangehouden die afkomstig zijn uit Curaçao en een ondernemer uit Kampen.

Net als bij de dodelijke woningoverval op Van Mullekom op 11 juli 2022 waarbij hij zwaar werd toegetakeld en later aan zijn verwondingen overleed in het ziekenhuis, werd ook de 84-jarige Maas van den Heuvel uit Kampen thuis overvallen, verstikt en vastgebonden op 8 oktober 2023. De Kampenaar was net als Van Mullekom een bekende in de lokale agrarische wereld en overleefde de woningoverval niet.

De andere zaak waarvan de politie vermoedt dat de aangehouden verdachten mee te maken zouden kunnen hebben, betreft een woningoverval in Epe in december van vorig jaar. Hierbij werden de bewoners door meerdere mannen mishandeld. Het echtpaar overleefde de aanval. Naast de vijf mannen die alvast zitten, zou de politie bij deze zaak nog twee andere verdachten op het oog hebben die van te voren de situatie rondom het huis hebben verkend.

Beloning
In verband met het onderzoek naar de moord op Jan van Mullekom werd vorige maand nog door de hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de daders van de dodelijke woningoverval op Jan van Mullekom in Helenaveen. Het tipgeld heeft de politie tot nu toe dichterbij een oplossing van de moordzaak gebracht.

De recherche heeft de zaak nog altijd in onderzoek en vraagt mensen met tips nog steeds om zich te melden: “Als je meer weet of misschien iets vermoedt, hoe klein ook, laat het dan weten. Jij kunt helpen de daders te vinden zodat ook de familie van Jan van Mullekom rust kan vinden.” Hiervoor kan contact worden opgenomen met het team criminele inlichtingen op telefoonnummer 0492-394135.

De pluimveehouder werd op 11 juli 2022 overvallen in zijn woning aan de Lagebrugweg en overleed later aan zijn verwondingen. Er wordt nog steeds van uitgegaan dat de daders het slachtoffer hebben gekneveld of vastgebonden. “Het tijdstip van het incident ligt vermoedelijk tussen zondag 10 juli, 19.00 uur en 08.00 uur maandagochtend 11 juli”, geeft de politie aan. Jan van Mullekom werd maandagochtend 11 juli rond 8.00 uur gevonden door een bekende.

Inbraak
Opvallend is dat er in het verzegelde huis op donderdag 2 november is ingebroken door drie mannen. Op bewakingsbeelden is te zien hoe de inbrekers in totaal een half uur de woning en de garage doorzoeken. Voorafgaand aan de inbraak zou op 2 november ook al een poging tot inbraak zijn gedaan in de woning van Jan van Mullekom.

Of die inbraak en poging ertoe iets te maken hebben met de woningoverval in het jaar ervoor is volgens de politie niet duidelijk: “Het team dat de zaak onderzoekt, sluit een mogelijk verband niet uit.” Vanwege het belang van het onderzoek wil de politie ook hier niet verder over  uitweiden: “Dit zou het op een later moment kunnen frustreren.”

De vader van de partner van Jan verklaarde eerder: “Mijn dochter heeft geen enkel idee waarom Jan zo is toegetakeld. Ze vraagt zich af of zij en de kinderen nu ook gevaar lopen.” Tegenover De Telegraaf zegt de partner van Van Mullekom dat ze hoopt dat de zaak snel wordt opgelost: “We hopen enorm op duidelijkheid en een doorbraak.”

Lees ook: Nieuwsdossier – Moord Jan van Mullekom

Foto’s: Walter van Bussel/politie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen