15 C
Deurne
vrijdag 18 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneMeer dan 4.000 klassiekers blinken bij 43ste Internationaal Historisch Festival in Panningen

Meer dan 4.000 klassiekers blinken bij 43ste Internationaal Historisch Festival in Panningen

Liefhebbers van klassieke tractoren, stationaire motoren, vrachtwagens, auto’s en andere machines verzamelen zich komend weekend in Panningen voor het jaarlijkse Internationaal Historisch Festival (IHF). Het is de 43ste keer dat het evenement wordt gehouden door HMT De Klep.

Ook veel leden van oldtimertractorclub VC De Krum uit Deurne gaan een kijkje nemen bij hun collega’s in Limburg. “De HMT is een vereniging met zowel mannen als vrouwen met een passie voor oldtimer tractoren en stationaire motoren, die vanuit een groep hobbyisten vanaf 1979 is uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 4000 leden”, vertelt Stefan Adriaans van VC De Krum

Hanomag
Dit jaar staat de Hanomag WD26 van Anton van Zeeland uit Ommel op het erepodium van het festival in Panningen. Deze tractor is als oud ijzer aangekocht en technisch weer als nieuw gemaakt, het uiterlijk vertelt nog wel het levensverhaal van deze Hanomag.

De WD26 was de eerste echte wieltrekker van Hanomag, daarvoor maakte de fabriek uit Hannover al wel rupstrekkers en zelfrijdende ploegen. “Het is al echt een trekker zoals we die tot op de dag van vandaag eigenlijk nog steeds kennen: een machine om een kar of wagen te trekken en om een werktuig aan te drijven”, zeggen de leden van HMT De Klep.

“Daarnaast zijn we samen met een mooie groep Hanomag-liefhebbers druk in de weer geweest om de mooiste en vooral zeldzame bijzondere exemplaren naar het 43ste Internationaal Historisch Festival te halen”, aldus de organisatie. Op het festival zijn de oudste Hanomag Gasmotor uit 1881, de Hanomag WD35 Kleinpflug van bouwjaar 1922 en de WD Z50 Rups voor het eerst te zien in Nederland.

Oude ambachten
Naast de tractoren is er op het festival ook aandacht voor oude ambachten, is er een onderdelenmarkt en vindt de Trekker-trek plaats. Die wedstrijd wordt mede gehouden door De Gloeikoppers, die tijdens het IHF ook hun onderlinge competitie houden. Verder vinden over het hele terrein diverse demonstraties plaats, zoals onder meer met ploegen, oogstculturen en trekpaarden. “Dit alles uit vroegere tijden, zoals men toen werkzaam was op of rondom de boerderij, op het land of in de fabriek”, legt de organisatie uit. Ook voor kinderen zijn er diverse kermisattracties.

Het Internationaal Historisch Festival begint vrijdagavond met livemuziek in de feesttent die midden op het festivalterrein in Panningen staat. Dan treden de Heikneuters op die hun repertoire van onvervalste boerenrock brengen, waarbij vroegere tijden van Normaal en Jovink herleven. Zaterdagavond speelt de Brabantse boerenrockband MEUK. De muzikanten staan bekend om de interactie met het publiek, zoals het ‘frikandellen hengelen’ tijdens het nummer ‘Vette Bek’.

Het terrein van het Internationaal Historisch Festival is op zaterdag 27 en zondag 28 juli geopend van 08.00 tot 18.00 uur. Het IHF vindt plaats bij Manege de Vosberg aan de Ninnesweg 176 in Panningen. Entreetickets zijn zowel in de voorverkoop via ihf-festival.nl/tickets als aan de dagkassa verkrijgbaar. Meer informatie vind je op ihf-festival.nl.

Foto: HMT De Klep

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen