24.3 C
Deurne
donderdag 19 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- HelenaveenVerhalen rond Gouden Peelhelm leven nog steeds; vindplek bij Helenaveen krijgt informatiebord

Verhalen rond Gouden Peelhelm leven nog steeds; vindplek bij Helenaveen krijgt informatiebord

De verhalen rond de Gouden Peelhelm houden ruim 100 jaar na de vondst ervan nog steeds veel mensen bezig. Daarom houdt de Historische Werkgroep Grashoek donderdag 10 oktober een symposium met als thema: Verhalen rond de Gouden Helm. Tijdens die bijeenkomst wordt ook een voorlichtingspaneel onthuld bij de plek waar de helm gevonden.

Het Romeinse hoofddeksel werd op 17 juni 1910 in de Brabantse Peel bij Helenaveen opgegraven en kwam uiteindelijk terecht in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden, waar het tot op de dag van vandaag tentoongesteld wordt.

Persoonlijke verhalen
Rond de vondst van de helm zijn hele persoonlijke verhalen verteld en doorverteld, onder andere door de nazaten van de vinders en andere getuigen. Het belangrijkste doel van het symposium is om aandacht en duiding te geven aan die verhalen.

De bijeenkomst wordt geopend door burgemeester Greet Buter van gemeente Deurne. Conservator Romeinse geschiedenis van het RMO, dr. Jasper de Bruin geeft een lezing over de helm. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de persoonlijke verhalen met onder andere een lezing van professor dr. Hans Joosten. Ook worden er enkele liedjes, waaronder een ballade over de Peelhelm gepresenteerd.

Het symposium vindt plaats op donderdag 10 oktober van 13.30 tot 17.30 uur in Dorpscentrum de Gouden Helm aan de Oude Peelstraat 3 in Helenaveen. Er is plaats voor maximaal 150 belangstellenden. Deelname aan het symposium kost 15 euro. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar huub@kellerberg.com met vermelding van je naam en de tekst ‘Deelname symposium 10 oktober’. De deelnamekosten kunnen worden overgemaakt naar bankrekeningnummer NL60 RABO 0168 9988 74 t.n.v. Stichting Historische Werkgroep Grashoek.

Lees ook: Gebbel Smolenaars is niet enige vinder van Gouden Peelhelm volgens Peter Janssen

Foto: DeurneWiki

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen