De VoorleesExpress in Deurne bestaat in september vijf jaar en biedt met veel succes taalhulp aan kinderen van 2 tot en met 8 jaar. De afgelopen jaren bleek dat er in onze gemeente veel behoefte is aan de activiteiten van de VoorleesExpress. Door de grote vraag en een teruglopend aantal vrijwilligers kan de wachttijd soms oplopen tot bijna een schooljaar. Daarom zijn er op dit moment dringend nieuwe voorlezers nodig.
“Het is belangrijk dat ouders zien op welke leuke manieren je met taal bezig kunt zijn”, zegt Yvonne van Bussel van de VoorleesExpress. In de afgelopen vijf jaar zijn er door de organisatie al veel gezinnen geholpen om samen met de ouder(s) en de kinderen met taal bezig te zijn. De vrijwilligers brengen 20 weken per jaar taalplezier in huis door voor te lezen, spelletjes te spelen, veel te praten en te knutselen of liedjes te zingen.
Enthousiast
De voorlezers zijn volgens Van Bussel zeer actief en enthousiast. Een aantal vrijwilligers is al vanaf het eerste uur betrokken bij het initiatief, zoals Els Meijer: “Sommige kinderen zijn echt geholpen met de VoorleesExpress in een bepaalde leerfase. Het startmoment is daarbij erg belangrijk.”
De vraag naar de activiteiten van de VoorleesExpress blijft in Deurne groeien, merken de vrijwilligers. Om te voorkomen dat de wachttijden nog verder oplopen, is de organisatie dringend op zoek naar nieuwe voorlezers.
‘Kan soms best intensief zijn’
“Vrijwilliger zijn bij de VoorleesExpress brengt je veel en je betekent echt iets voor de gezinnen waar je komt. Je kunt het verschil maken. Soms ben je ook een ambassadeur voor het Deurnese leven, een soort wegwijzer in de Nederlandse cultuur. Door middel van boeken kun je veel uitleggen en alledaagse dingen bespreken”, legt Van Bussel uit.
Alle vrijwilligers worden getraind door Bibliotheek Helmond-Peel in het interactief voorlezen. Na een intake zijn er drie avonden waarbij de nieuwe voorlezers worden klaargestoomd. Zij vormen samen met een coördinator en de andere voorlezers een netwerk waarin zij ervaringen delen. Daarnaast zijn er een aantal vrijwilligersbijeenkomsten per jaar. “We vertellen dan het eerlijke verhaal”, zegt Yvonne van Bussel. “Het voorlezen is negen van de tien keer heel leuk, maar het kan soms best intensief zijn.”
Oudere kinderen
De VoorleesExpress werkt nauw samen met het consultatiebureau, vluchtelingenwerk en de verschillende basisscholen in de gemeente Deurne. Door de grote vraag en het gebrek aan genoeg vrijwilligers krijgen de oudere kinderen nu voorrang. “Bij deze groep zie je sneller resultaat dan bij jongere kinderen tot aan 3,5 jaar”, aldus Van Bussel.
Toch hoopt ze in de toekomst alle kinderen met een taalachterstand van dienst te kunnen zijn: “We zien graag uit naar nieuwe voorlezers die de VoorleesExpress draaiende houden en de wachttijden helpen verkorten.”
Mensen die interesse hebben om ook vrijwillige voorlezer te worden bij de VoorleesExpress in Deurne, kunnen zich aanmelden door een email te sturen naar voorleesexpressdeurne@levgroep.nl.
Foto: Pixabay