24.3 C
Deurne
donderdag 19 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneLeden heemkundekring H.N. Ouwerling strijden beugelend om de ‘Johan Engels Bokaal’

Leden heemkundekring H.N. Ouwerling strijden beugelend om de ‘Johan Engels Bokaal’

Beugelen was ooit één van de meest populaire sporten in Oost-Brabant en Noord-Limburg en in Deurne wordt het nog regelmatig gespeeld in de tuin van het heemhuis aan de Stationsstraat. Zaterdag 24 augustus herleeft de oude volkssport bij de strijd om de ‘Johan Engels Bokaal’.

Dit toernooi werd na het overlijden van Johan Engels (1922-2003) in het leven geroepen als nagedachtenis aan deze heemkundige en initiator van de beugelbaan achter het heemhuis.

Nieuw leven inblazen
Weduwe Mia Engels-Zeuren heeft na het overlijden van Johan meerdere keren de bokaal uitgereikt. Het laatste toernooi in deze vorm was in 2014. “De intentie om het toernooi nieuw leven in te blazen is versterkt door het bericht van haar overlijden op 28 juni jongstleden”, zeggen de leden van heemkundekring H.N. Ouwerling.

Beugelen wordt gespeeld met een vier kilo zware bal die de deelnemers met een houten schop of sleger in beweging moeten brengen. Het is de bedoeling dat de bal door de ring in het midden van de baan rolt. Twee teams van twee spelers nemen bij het spel het tegen elkaar op. Elke speler speelt met een eigen bal samen met zijn teamgenoot om de beurt tegen de tegenpartij. Twee punten worden gescoord door de bal door de ring te spelen of de bal van de tegenstander aan de korte kant, het verst van de beugel, uit de baan te spelen. Wie het eerste een totaalscore van 30 punten heeft behaald, is de winnaar.

Oudste balsport
Het spel vindt plaats op een lemen ondergrond op een baan met een afmeting van circa 10 bij 5 meter. De sport wordt beoefend in Belgisch en Nederlands Limburg en Noord-Brabant. Het is één van de oudste balsporten van Nederland en is erkend door Unesco als immaterieel werelderfgoed.

Het toernooi waarbij wordt gestreden om de ‘Johan Engels Bokaal’ vindt plaats op zaterdag 24 augustus om 13.30 uur in de tuin van het heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne. Mensen die mee willen spelen moeten zich voor 17 augustus aanmelden door een email te sturen naar secretaris@heemkundekringdeurne.nl.

Foto: heemkundekring H.N. Ouwerling

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen