24.3 C
Deurne
donderdag 19 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneDeurnese bieb vanaf september langer open; ‘Functie van bibliotheek wordt steeds groter...

Deurnese bieb vanaf september langer open; ‘Functie van bibliotheek wordt steeds groter en breder’

De bibliotheek in het Huis voor de Samenleving in Deurne is vanaf maandag 2 september voortaan langer geopend. Door een speciale financiering vanuit de rijksoverheid heeft de bieb nu voldoende budget om op doordeweekse ochtenden professionele krachten van de bibliotheek in te zetten. Hiermee komt de zelfservice in de ochtend te vervallen.

De Deurnese bieb is vanaf 2 september open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 19.00 uur. Ook is de bibliotheek voortaan op zaterdagmiddag geopend. Hiermee moeten inwoners meer kansen krijgen om materialen te lenen, een krantje te komen lezen of mee te doen aan activiteiten.

Maatschappelijke functie
“Vanaf 2026 komt er een zorgplicht voor gemeenten en provincies om de toegang tot de openbare bibliotheek te waarborgen. Iedere inwoner heeft dan recht op een goed bereikbare en volwaardige openbare bibliotheek”, zegt directeur-bestuurder Robin Verleisdonk, van Bibliotheek Helmond-Peel.

De subsidie die de ruimere openingstijden mogelijk maakt is volgens hem daarom hard nodig: “De maatschappelijke functie van de bibliotheek wordt steeds groter en breder. Deze financiering helpt gemeenten om een eerste stap te zetten in het versterken van hun bibliotheekvoorziening.”

Asten en Someren
Naast de bibliotheek in Deurne zijn ook de vestigingen in Asten en Someren vanaf 2 september langer geopend. Bibliotheek Asten is vanaf volgende maand open op maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en donderdag van 10.00 tot 19.00 uur. De bibliotheek Someren is geopend op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 19.00 uur.

In Helmond werd de financiële impuls vorig jaar al toegekend waardoor de bieb daar al sinds het begin van 2024 langer geopend is. De bibliotheek is daar toegankelijk op doordeweekse dagen van 10.00 tot 20.00 uur, op vrijdagen van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Foto: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen