16.8 C
Deurne
zondag 24 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneGemeente start in september met aanpak van oneigenlijk grondgebruik in Deurne

Gemeente start in september met aanpak van oneigenlijk grondgebruik in Deurne

Inwoners en bedrijven die in Deurne zonder toestemming gebruikmaken van gemeentegrond kunnen vanaf september kunnen een bericht verwachten van een projectbureau dat in opdracht van de gemeente het oneigenlijk grondgebruik gaat aanpakken. Aan de grondgebruikers wordt de keuze voorgelegd: kopen, huren of teruggeven aan de gemeente.

Reden voor de actie is een onderzoek uit 2020 naar het gebruik van gemeentegrond. Daaruit bleek dat er in gemeente Deurne 1178 gevallen zijn waarbij personen of organisaties bijvoorbeeld een extra stuk voor hun tuin of agrarische grond gebruiken. In sommige gevallen zijn daar afspraken over gemaakt door aankoop of huur, maar er zijn ook stukken gemeentegrond in gebruik waar geen toestemming voor is gegeven.

Ongewenst
“Het gebruik van gemeentegrond zonder toestemming is ongewenst, omdat het tot ongelijke behandeling van inwoners en bedrijven leidt. Sommige hebben al afspraken, anderen niet”, aldus het college. Met dit project wil B&W het gebruik van gemeentegrond voor iedereen hetzelfde regelen.

Alle 1178 gevallen behandelen en er een definitieve afspraak over maken met de gebruikers wordt een flinke klus. Daarom heeft de gemeente een projectbureau in de arm genomen dat tot en met augustus voorbereidingen treft om vanaf september in vier fases contact op te nemen met de grondgebruikers. Sommigen van hen zijn wellicht zelf al op de hoogte van het oneigenlijk gebruik, maar het kan ook voorkomen dat inwoners en bedrijven niet in de gaten hebben dat ze grond gebruiken die eigenlijk niet hun eigendom is.

Vier fases
Vanaf september dit jaar gaat het project van start in Deurne zelf. Daarna volgen in mei 2025 Liessel en Vlierden. In de derde fase zijn in februari 2026 Neerkant en Helenaveen aan de beurt en het buitengebied in gemeente Deurne volgt als laatste in april van datzelfde jaar. In juni 2026 moet het project zijn afgerond.

Aan de uitvoering van de grote actie van de gemeente hangt een prijskaartje van in totaal 800.000 euro, maar het college verwacht dit terug te verdienen met grond die verkocht wordt: “Het streven is om het project budgetneutraal uit te voeren. Dat betekent dat de geraamde opbrengsten in evenwicht zijn met de geraamde kosten. De te verwachten kosten worden betaald uit de verwachtte verkoop van de oneigenlijk in gebruik genomen gronden.”

‘Iedereen gelijk’
Hoewel er dus onder de streep voor de gemeente naar verwachting niets overblijft aan inkomsten, is het voor B&W van Deurne toch belangrijk dat alles klopt met de stukken grond: “Door met alle inwoners en bedrijvenafspraken te maken over het gebruik van gemeentegrond, behandelen we iedereen gelijk.”

Ook heeft de gemeente de plicht om hun eigendommen te beschermen: “Door het regelen van het grondgebruik voldoen we aan deze plicht. Daarnaast hebben veel stukken grond een vaste bestemming, zoals het bevorderen van biodiversiteit, het beperken van wateroverlast, onderhoud van kabels en leidingen, of in het kader van verkeersveiligheid.”

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen