Zo’n acht jaar geleden keken Gerard en Franca Brouwers eens goed om zich heen in de tuin van hun nieuwe huis in Vlierden. Het viel hen op dat ze heel weinig bijen zagen. Omdat ze de natuur koesteren, besloot het stel zelf onderdak te gaan bieden aan deze nijverige en nuttige insecten.
“Wist je dat honing wordt ingezet bij brandwonden? En dat bijen al tientallen miljoenen jaren bestaan? Bijen zorgen voor de bestuiving van ruim dertig procent van onze gewassen.” Dit soort weetjes vliegen over de tafel als je de hobby-imkers van ’t Koetshuys bezoekt.
Het is tekenend voor de passie die het echtpaar heeft voor de zwart-geel gestreepte diertjes, en voor het enthousiasme waarmee ze hun kennis delen. “We zien gelukkig steeds meer aandacht voor de natuur en de rol van bijen hierin. We dragen hier graag aan bij door het geven van educatie op basisscholen bijvoorbeeld”, vertelt Gerard.
Nooit uitgeleerd
Niet dat de twee imkers zelf uitgeleerd zijn trouwens. “In het imkeren leer je elke dag bij. Je kunt veel aflezen uit het gedrag van de bijen op de vliegplank, een richel aan de voorkant van de kast waar ze naar binnen vliegen. Als ze bijvoorbeeld op hun voorpootjes staan met hun kont omhoog dan proberen ze warmte uit de kast te wapperen.”
Gerard noemt het bijenhouden een virus dat hem steeds meer in zijn greep krijgt. “Ik word steeds nieuwsgieriger naar wat er allemaal over te weten valt.” Daarom volgde hij, als aanvulling op de basiscursus, de cursus specialist bijenproducten. Die gaat onder andere over het gebruik van deze producten als alternatieve geneeswijze, ofwel apitherapie.
Honing uit alle hoeken
Boeken en ander infomateriaal liggen op tafel uitgestald. Daarnaast staan er ook veel potjes honing. Het opvallende hieraan is: ze komen bij allerlei imkers vandaan. “Als wij op vakantie zijn, dan bezoeken we daar graag imkers. Deze pot komt bijvoorbeeld uit Dubai. Van familie en vrienden krijgen we ook buitenlandse honing”, legt Franca uit.
Het stel verkoopt het vloeibare goud zelf aan huis, maar ziet dit als aardige bijkomstigheid. “Het is niet ons doel om zo veel mogelijk honing te oogsten en verkopen. Als we uit de kosten komen is dat leuk, maar als dat niet zo is, dan is het ook goed. Een hobby mag geld kosten.”
De Vlierdenaren vinden het vooral belangrijk goed voor hun bijen te zorgen. “Wij zetten onze bijenkasten bijvoorbeeld niet op een andere locatie om daar gewassen te bestuiven, want we denken dat een verhuizing stress veroorzaakt.” In de winter voeren ze hun volkeren bij met invertsuikerstroop om ze sterk te houden. Ook daarover zijn de meningen onder imkers overigens verdeeld.
Bijenboom cadeau
Waar alle bijenhouders in ieder geval blij mee zijn, is het toenemende bewustzijn van gemeenten om bij te dragen aan het welzijn van bijen. “Hier in de Pastoriestraat en de Brouwhuisstraat heeft de gemeente Lindebomen geplant. Daar heeft een bij veel aan omdat ‘ie nectar kan halen uit de bloesem, de bladknoppen én de poep van luizen die erop zitten.”
Wat de natuurliefhebbers ook bekoort, is dat steeds meer mensen bloemen en planten in hun tuin zetten die bijdragen aan de biodiversiteit. Zelf zijn ze al een eind op weg met hun fruitbomen en wilde bloemen, maar er kan altijd nog wat bij. Daarom kregen ze onlangs voor hun vijftigjarig huwelijksjubileum een – hoe kan het ook anders – bijenboom.
Foto’s: Josanne van der Heijden