24.3 C
Deurne
donderdag 19 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneAantal besmettingen met blauwtongvirus blijft stijgen in gemeente Deurne

Aantal besmettingen met blauwtongvirus blijft stijgen in gemeente Deurne

Opnieuw is het aantal besmettingen met het blauwtongvirus in de gemeente Deurne gestegen; afgelopen week van dertien naar zeventien gevallen. Het gaat om één nieuwe besmetting in Neerkant en Deurne en twee nieuwe in Vlierden. Dit blijkt uit cijfers die donderdag bekend zijn gemaakt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Van de besmettingen in onze gemeente zijn er dertien door bloedonderzoek bevestigd en bij vier gevallen vertonen de dieren symptomen van blauwtong. In Liessel is er bij vijf bedrijven blauwtong geconstateerd, in Liessel en Neerkant zijn er elk vier gevallen bekend en in Deurne en Vlierden elk twee.

Regio
Ook in de regio blijft het aantal besmettingen stijgen. In Someren zijn ondertussen negen gevallen gemeld en in Lierop nog eens vier. In Gemert zijn er op dit moment drie besmettingen, gevolgd door Milheeze en Heusden met elk twee gevallen en in Asten en Helmond is er in elke plaats één besmetting bekend.

Aan de Limburgse kant van de provinciegrens groeit het aantal gevallen nog explosiever. In Sevenum kwamen er twee besmettingen bij en staat de teller nu op veertien en in America steeg het aantal gevallen van vijf naar acht. Ook in Meijel zijn er al zes besmettingen met het blauwtongvirus, gevolgd door Ysselsteyn met vier gevallen. In Leunen en Meerlo werden in elke plaats drie gevallen gemeld. Lottum telt tot nu toe twee besmettingen en Horst en Griendtsveen elk één.

Schapen
Landelijk gaat het volgens het NVWA nu al om waarschijnlijk 2.200 gevallen, waarvan 370 gevallen in Noord-Brabant. In september vorig jaar brak er ook blauwtong uit in Nederland met als gevolg dat er zo’n 50.000 dieren aan bezweken. De ziekte verspreidde zich razendsnel door het land en zorgde vooral voor veel sterfte onder schapen.

Het blauwtongvirus wordt overgedragen door bloedzuigende knutten, dit zijn een soort kleine muggen. Het virus komt onder meer voor bij schapen, geiten en runderen. Ook kamelen, dromedarissen, lama’s en alpaca’s kunnen er mee besmet raken. Hetzelfde geldt voor herten, elanden, rendieren, muskusherten, dwergherten en zelfs giraffen en okapi’s. Mensen hoeven niet bang te zijn dat ze besmet raken; blauwtong is geen zoönose en kan niet overgaan van dier op mens.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen