De contouren van de nieuwe Aldi-supermarkt aan de Veldstraat in Deurne zijn deze week duidelijk zichtbaar geworden na de realisatie van de fundering van het pand. Woensdagmiddag zijn ook de eerste pijlers voor de constructie gezet.
De voormalige winkelruimte van Van Deursen Bloemen wordt herbouwd en uitgebreid met ongeveer 45 vierkante meter. De bedoeling is dat het Deurnese filiaal van de Duitse supermarktketen in november van dit jaar opengaat
Archeologen
Even leek het er even op dat de werkzaamheden vertraging zouden oplopen door overblijfselen die door archeologen in de grond werden gevonden op de plek waar de 67 parkeerplaatsen van de winkel moeten komen te liggen.
Bij het graven van proefsleuven werden resten gevonden van een muurtje met een boog, dat volgens de archeologen uit de 17de eeuw zou stammen. Bij nieuw onderzoek zijn vorige maand de contouren blootgelegd van wat lijkt op een oude boerderij en een klinkerweg die parallel loopt aan het Haageind. Onder het eerder aangetroffen muurtje werd in tweede instantie een waterput ontdekt.
Willem Thoro
Pieter Koolen denkt dat het resten betreft van de boerderij van Willem Thoro: “Die stond daar in 1832 en daarvan is bekend dat er ook een waterput was. Hij was landbouwer op die hoek van het Haageind en leefde van 1762 tot 1845.” Zijn erfgenamen verkochten het pand rond 1847 aan broer en zus Evert en Johanna Bertrams. Het huis werd met de grond eromheen rond 1889 weer verkocht aan Theodore baron de Smeth van Deurne, die toen ook beide kastelen bezat.
Het jaar erna, op 18 september 1890, ruilde De Smeth de grond, waardoor Martinus van Berlo de nieuwe eigenaar werd. Rond 1916 ging het eigendom over op zijn zoon Johannes die het huis in 1930 ook zelf bewoonde. In dat jaar stonden er een huis, stal, schuur, schop op het erf. Hendrikus Munsters werd rond 1948 de nieuwe eigenaar. In hetzelfde jaar werd het huis getroffen door een brand, die ook een aantal andere huizen aan het Haageind in de as legde. Rond 1949 volgde de sloop van al die gebouwen.
Haageind 40
Het huis op Haageind 40 dat dit jaar werd gesloopt om plaats te maken voor de parkeerplaatsen van Aldi, werd in 1949 gebouwd en rond 1953 verder uitgebouwd. In 1955, toen hier nog altijd het echtpaar Munsters-van Berlo woonde, werd het huisadres gewijzigd en ontstond Haageind 40.
Hoewel archeologen van onafhankelijk ingenieursbureau Econsultancy meerdere dagen zorgvuldig verschillende vondsten hebben opgegraven, afgepoetst en in kaart gebracht op de locatie in Deurne, is uiteindelijk besloten om de meeste resten ‘in situ’ ofwel in de grond te bewaren. Sommige voorwerpen worden schoongemaakt en gaan naar een materiaalspecialist voor verder onderzoek.
Vermoedens dat de gevonden overblijfselen een link zouden hebben met het Kasteeldomein lijken onwaarschijnlijk. Archeologisch onderzoeker Transect concludeerde in 2019 in een voorstudie dat het gebied behoort tot de historische kern van Deurne, die bewoond was vanaf de Late Middeleeuwen: “Dit betekent dat in het plangebied sporen van de Late Middeleeuwen en Nieuwe Tijd aanwezig kunnen zijn. De archeologisch-rijke kasteelterreinen bevinden zich in een beekdal, landschappelijk dus niet vergelijkbaar met het plangebied dat hoger gelegen op de dekzandrug ligt.”
Ongeschikte plek
De komst van de supermarkt op de hoek van het Haageind en de Veldstraat heeft lang geduurd doordat buurtbewoners vijf jaar lang probeerden de Aldi in hun straat tegen te houden. Ze vonden dat het een ongeschikte plek is voor een supermarkt in verband met geluidsoverlast en verkeersonveilige situatie.
De bewoners spanden meerdere rechtszaken aan tegen de gemeente, die twee omgevingsvergunningen aan de supermarktgigant had verleend. In de ogen van de omwonenden had dit nooit mogen gebeuren. Ze vochten door tot de zaak uiteindelijk bij de Raad van State terechtkwam. Die oordeelde eerder dit jaar dat de Aldi-supermarkt er toch mocht komen.
Lees ook: Nieuwsdossier – Buurt wil geen Aldi in de Veldstraat
Foto’s: Dave van Hattem