24.3 C
Deurne
donderdag 19 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneDementievriendelijke fietstochten op duofietsen in Deurne tijdens Wereld Alzheimer Dag

Dementievriendelijke fietstochten op duofietsen in Deurne tijdens Wereld Alzheimer Dag

Met twee dementievriendelijke fietstochten op duofietsen wordt zaterdag 21 september in Deurne aandacht besteed aan Wereld Alzheimer Dag. Dementievriendelijk Deurne en de vrijwilligers van stichting Duofietsen Deurne verzorgen twee ritten waarbij mantelzorgers, vrienden en familie ook mee kunnen rijden op een eigen fiets.

“Een unieke kans om samen te genieten van de buitenlucht, de natuur en elkaars gezelschap. Onderweg maken we een koffiestop met een lekkere versnapering, zodat we op adem kunnen komen en gezellig een praatje kunnen maken”, zeggen de leden van de twee organisaties.

Veilig bewegen
Voor Dementievriendelijk Deurne en stichting Duofietsen Deurne is Wereld Alzheimer Dag een goede aanleiding voor de ritten per duofiets. Dit vervoermiddel biedt mensen met dementie namelijk de kans om veilig te bewegen en de wereld te verkennen. Doordat je op een duofiets naast elkaar zit, kan de begeleider de bijrijder goed in de gaten houden.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat beweging belangrijk is voor dementerenden omdat het de geestelijke achteruitgang kan vertragen. Ook verbeter je met bewegen onder andere je denkvermogen, je doorbloeding en gaat het onrust en passiviteit tegen.

Vijf duofietsen
Er staan op Wereld Alzheimer Dag in Deurne vijf duofietsen klaar, waarmee er ook vijf personen per tocht mee kunnen doen. Zij worden op de duofiets begeleid door een vrijwilliger van stichting Duofietsen Deurne. De ene rit wordt gereden van 09.45 uur tot 12.00 uur en de tweede van 13.45 uur tot 16.00 uur. Er wordt gestart bij Café de Honingpot aan de Helmondseweg 144, op het terrein van Het Rijtven in Deurne. Deelname is gratis. Aanmelden kan op de website van Leef Deurne.

Tegenwoordig krijgt één op de vijf mensen dementie. Bij vrouwen is deze kans nog groter: namelijk één op de drie vrouwen krijgt tijdens haar leven dementie. Bij deze ziekte kunnen de hersenen informatie niet meer goed verwerken, waardoor er onder andere geheugenproblemen ontstaan. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Grote verschillen per patiënt
De prognose van patiënten met dementie verschilt. Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang van de hersenen heel snel, andere patiënten kunnen nog jarenlang een redelijk leven leiden. Tijdens het begin van de ziekte vallen geheugenproblemen bij de patiënt op, later kunnen er ook problemen met denken en taal ontstaan en kunnen er ook veranderingen in gedrag en karakter plaatsvinden.

Er bestaan helaas nog geen geneesmiddelen voor dementie, wel zijn er medicijnen die de ziekte kunnen vertragen. Ook vindt er wereldwijd veel onderzoek plaats naar dementie.

Foto: Stichting Duofietsen Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen