24.3 C
Deurne
donderdag 19 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneRed Lobster Divers maken duiken mogelijk voor mensen met een beperking

Red Lobster Divers maken duiken mogelijk voor mensen met een beperking

Bijna dertig jaar geleden raakte Frans Lobbe uit Deurne bevangen door het duikersvirus. Hij werd instructeur en begon een duikschool. Omdat hij graag iedereen kennis wil laten maken met de onderwaterwereld, startte hij Stichting Red Lobster Divers op.

Lobbe had zelf een gehandicapte zoon en was bekend met ORO, dus toen de zorgorganisatie op zoek was naar een nieuwe sport voor haar cliënten, hoefde hij niet lang na te denken. “Ik zei meteen tegen mijn vrouw: ‘Dat ga ik doen!’ Ik ga mensen met een beperking leren duiken.”

Hij begon in eerste instantie in zijn eentje samen met enkele begeleiders van ORO. “Het zwembad De Kuip op het Rijtven is ideaal hiervoor. Het heeft een hoog-laagvloer en een tillift, dus mensen die slecht ter been zijn, kunnen ook goed het bad in komen. Het water is er 32 graden.”

Duikbrevet halen én begeleiden
Na een tijdje kwamen er vrijwilligers in plaats van de ORO-medewerkers. Deze leidde de Deurnenaar zelf op tot duikinstructeur. “Leo Nijnens en Martin Engelen zijn er bijna vanaf het eerste uur bij, al meer dan twintig jaar. We zijn nu ook op zoek naar nieuwe vrijwilligers die hun duikbrevet willen halen en ons komen versterken.”

In de les op woensdagavond is nog plek voor deelnemers. “We kunnen mensen van allerlei niveaus begeleiden. De een pikt het sneller op dan de ander, maar dat maakt niet uit. We hebben zelfs ooit een leerling gehad die niet kon zwemmen. Die hebben we stapje voor stapje, eerst kruipend over de bodem met een snorkel, leren zwemmen met vinnen en perslucht onder water.”

Een les duurt één uur en is opgeknipt in drie delen. Eerst inzwemmen, daarna snorkelen en dan volgt het duiken met perslucht. Lobbe en zijn collega’s geven op vrijwillige basis les. De kosten bestaan uit de huur van het zwembad en eventueel materiaalaanschaf. In veel gevallen kan dit uit het persoonsgebonden budget betaald worden.

Introduik 25 september
Voor wie het eens wil proberen, is de introduik op woensdag 25 september een geschikt moment. Om 19.00 uur in zwembad De Kuip op het Rijtven geeft de instructeur eerst uitleg over duiken en snorkelen. Daarna kunnen degenen die willen het water in. De introductie duurt tot 21.00 uur. Aanmelden kan bij Frans Lobbe op nummer 06-41128699 of per mail: rldt@live.nl.

Red Lobster Divers verzorgt overigens ook lessen in Son en Breugel in het zwembad van de Emiliusschool. Hiervoor kan men contact opnemen met Jos van Bree.

Foto: Red Lobster Divers

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen