24.3 C
Deurne
donderdag 19 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneGeen nieuwe besmettingen met blauwtongvirus in gemeente Deurne

Geen nieuwe besmettingen met blauwtongvirus in gemeente Deurne

Waar vorige week het aantal besmettingen met blauwtong in de gemeente Deurne nog met vier gevallen steeg, zijn er afgelopen week geen nieuwe meldingen gedaan. Landelijk steeg het aantal besmettingen wel van 7.288 naar 7.880 gevallen, maar is de toename fors minder dan de week ervoor. Dit blijkt uit de meeste recente cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In Liessel zijn er nu tien besmettingen bekend, in Deurne negen, in Neerkant zeven, in Helenaveen vijf en ook in Vlierden vijf. De meldingen zijn van zowel schapen- als rundveehouders.

Bij de uitbraak van het blauwtongvirus in september van vorig jaar bezweken er ongeveer 50.000 dieren aan de ziekte. Het veroorzaakte vooral veel sterfte onder schapen. Het aantal besmettingen zit nu al ruim boven het aantal gemelde uitbraken van 2023. De ziekte komt dit keer in heel Nederland voor, vorig jaar waren de besmettingen veel meer geconcentreerd in bepaalde regio’s.

Blauwtong is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers als geiten en runderen. Ook hert- en kameelachtigen kunnen het krijgen. De besmettingen komen door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus. Blauwtong is geen zoönose en kan niet overgaan van dier op mens.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen