22.1 C
Deurne
donderdag 19 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneOmwonenden Sint Jozefpark voelen zich niet gehoord door gemeente over plannen voor...

Omwonenden Sint Jozefpark voelen zich niet gehoord door gemeente over plannen voor 54 appartementen

Omwonenden van het Sint Jozefpark in Deurne voelen zich niet gehoord over de plannen om op de plek van de nu groene open ruimte een appartementencomplex van vier verdiepingen te bouwen. Buurtbewoner Leo Cuijpers heeft tot twee keer toe geprobeerd om bij een commissievergadering spreektijd te krijgen, zodat hij de zorgen van de omwonenden kan uiten en alternatieven kan voorstellen: “Helaas krijg ik telkens te horen dat inspraak niet mogelijk is.”

Cuijpers neemt het de gemeente vooral kwalijk dat deze verkondigt dat burgerparticipatie belangrijk is, maar er vervolgens geen ruimte voor wordt gegeven: “Bij dit dossier is duidelijk geen inspraak gewenst. Ook een indiener van een zienswijze heeft wel een brief ontvangen met een reactie, maar geen uitnodiging gekregen voor de hoorcommissie. En dan maar vreemd vinden dat de afstand tussen politiek en overheid enerzijds en de burgers anderzijds steeds groter wordt.”

St JozefparkWeinig impact
Twee jaar geleden werd het destijds braakliggende terrein tussen basisschool D’n Bogerd en de Beukenstraat getransformeerd tot het Sint Jozefpark door een burgerinitiatief, waar ook Leo Cuijpers deel van uitmaakte. “Dat er op die plek uiteindelijk nog ooit een keer iets zou worden aangepast was al duidelijk toen we het parkje openden, maar dan zou het volgens de beheersverordening gaan om zaken die weinig impact hebben. Met het huidige plan kan je daar zeker niet van spreken”, zegt Cuijpers.

Wat de omwonenden vooral tegen de borst stuit, is de manier waarop de communicatie met hen plaatsvindt: “Wij hebben in de media moeten lezen dat de gemeente de grond had verkocht aan Bergopwaarts en de plannen dus gewoon doorgingen ondanks onze zorgen en bezwaren”, zegt Leo Cuijpers. Bergopwaarts heeft het terrein jaren geleden aan de gemeente verkocht in een grote gronddeal en het nu weer teruggekocht om 54 appartementen te bouwen.

‘Niet meer te wijzigen’
Er zijn door de woningbouwvereniging wel informatieavonden gehouden, maar daar mochten de omwonenden volgens Cuijpers alleen praten over het voorliggende plan: “En dit is niet meer te wijzigen. Ook de feedback uit de gesprekken met leden van de burgerinitiatiefgroep wordt niet gebruikt om de plannen te verbeteren of bij te stellen.”

Dat er gebouwd moet worden begrijpt ook Leo Cuijpers: “Natuurlijk moeten er woningen in Deurne bijkomen en misschien kan dat ook op deze plek. Maar laat de bewoners dan echt meebepalen, zeker als het gaat om een inbreidingslocatie. Het zou al heel anders zijn als er 40 in plaats van 54 appartementen worden gebouwd. Dan houd je ruimte over voor genoeg groen, dat gezien de klimaatverandering heel hard nodig is.”

D’n Bogerd
Ook de nabijgelegen school heeft de ruimte volgens Cuijpers hard nodig: “Er is berekend dat brede school D’n Bogerd komende jaren vijf extra lokalen nodig heeft. Die moeten dan noodgedwongen op de speelplaats worden gebouwd. Dat gaat logischerwijze weer ten koste van de kwaliteit van de speelomgeving voor de leerlingen.”

Vorige week boog de Raadscommissie Omgeving zich voor de tweede keer over de kwestie. Daar mocht Leo Cuijpers de zorgen van de buurt opnieuw niet toelichten: “Het is een gemiste kans om met inspraak van burgers een goede invulling te geven aan deze plek in de Sint Jozefparochie.”

Lees ook: Nieuwsdossier Burgerinitiatief Sint Jozefpark

Foto’s: Bergopwaarts/gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen