22.2 C
Deurne
vrijdag 20 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- Deurne Vrijheidsvuur De Peel arriveert in Deurne voor viering van 80 jaar...

[VIDEO] Vrijheidsvuur De Peel arriveert in Deurne voor viering van 80 jaar bevrijding

Een aantal leden van Lopersgroep Deurne (AV-LGD) heeft donderdagavond in Helmond het Vrijheidsvuur opgehaald en naar Deurne gebracht. Terwijl het inmiddels donker was geworden kwamen zij aan bij het Groot Kasteel, waar een kleine ceremonie werd gehouden.

De fakkel werd een paar uur eerder in Helmond ontstoken vanuit het Vrijheidsvuur De Peel. Daar gaven de burgemeesters van de elf deelnemende gemeentes het vrijheidsvuur door aan de gilden, schutterijen en lopers van hun eigen gemeente. Burgemeester Greet Buter droeg de fakkel in Helmond over aan de lopers van de AV-LGD.

Tekst gaat verder onder de video.

In Deurne werden de leden van de lopersgroep ontvangen met de zang van Noëlle van Bussel en het lied ‘Door de wind’ van Miss Montreal. Na een toespraak van wethouder Helm Verhees werd het vuur naar de Maria Vredeskapel gebracht, waar het wordt bewaard. Daar halen de lopers van de AV-LGD het Vrijheidsvuur zondagochtend weer op om het naar de Sint Willibrorduskerk te brengen. Het zal daar vervolgens onderdeel zijn van de Heilige Mis.

Met het verspreiden van Vrijheidsvuur De Peel worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar ook al diegenen die daarna nog streden voor de vrijheid en daarbij omkwamen. De ceremonie werd dit jaar in het kader van ’80 jaar herdenken van vrijheid’ georganiseerd door de Stichting Vrijheidsvuur de Peel in samenwerking met de gemeente Helmond. Eerdere jaren waren Laarbeek (2023), Deurne (2022), Meijel (2021), Geldrop-Mierlo (2020) en Asten (2019) gastgemeenten voor de herdenking.

Aan de de ceremonie in Helmond hielpen dit jaar ook veel vrijwilligers uit de andere deelnemende gemeenten mee onder het motto ‘de Peel kent geen grenzen’.

Foto/video: Jos van Neerven

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen