0.2 C
Deurne
donderdag 21 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneHeemkundekring H.N. Ouwerling wil bestaan DeurneWiki waarborgen

Heemkundekring H.N. Ouwerling wil bestaan DeurneWiki waarborgen

Zoek je informatie over je Deurnese voorouders, een bekende Deurnenaar of een Deurnes pand, grote kans dat je deze vindt op DeurneWiki. De digitale historische encyclopedie, opgezet door Heemkundekring H.N. Ouwerling, heeft zo’n 11.000 bezoekers per maand. Om te zorgen dat de website gratis blijft en haar bestaan te waarborgen, onderneemt de heemkundekring actie.

Bijna vijftien jaar geleden werd DeurneWiki gelanceerd. Het idee kwam destijds van lid Theo Vosmeer, vertelt Pieter Koolen, de meest actieve schrijver op de website. “Toen Theo bij de heemkundekring kwam, verbaasde hij zich over de hoeveelheid historische informatie die er was, maar waar niks mee gedaan werd. Hij nam het initiatief voor de Deurnese Wikipedia. Joost de Haan sloot aan als technische man.”

Inmiddels staan er ruim 16.000 artikelen op en bijna 60.500 afbeeldingen. Net zoals bij de internationale internetencyclopedie kan iedereen eraan bijdragen. De Deurnese variant heeft 822 geregistreerde gebruikers. Dagelijks worden er artikelen aangepast en/of toegevoegd. De meeste schrijvers en moderators zijn leden van de vereniging.

Stijgende kosten
Al die bijdragers doen dit op vrijwillige basis, maar er zijn natuurlijk wel kosten verbonden aan het in de lucht houden van de website. “Onze database groeit enorm. Elke wijziging in een artikel wordt opgeslagen als een nieuwe pagina. Dus eigenlijk staat er een tienvoud aan artikelen op. Onze hostingkosten zijn met zestig procent gestegen afgelopen jaar.”

Dat is een van de redenen dat de historische vereniging deelneemt aan de Rabo clubsupport actie. Maar er is nog een andere inkomstenbron. “Dankzij DeurneWiki is de bekendheid van onze heemkundekring toegenomen. We hebben zelfs leden uit Australië, Canada en Amerika. Van het ledengeld kunnen we ook een deel van de hosting betalen”, zegt Koolen.

Immaterieel erfgoed
Er is dus een goede financiële basis, maar wat als het verenigingsbestuur klapt of als er niet meer voldoende vrijwilligers zijn? “We willen het voortbestaan van DeurneWiki waarborgen. Daarom hebben we een half jaar geleden een brief gestuurd naar wethouder Riny van Rinsum met het voorstel om de website voor te dragen als immaterieel erfgoed.”

De heemkundekring heeft hierop nog geen antwoord gehad, maar hoopt binnenkort met de gemeente erover in gesprek te gaan. Ondertussen werken de schrijvers, redactieleden en beheerders gestaag door aan de digitale encyclopedie. “Er is nog zoveel te vertellen over de historie van Deurne.”

Foto’s: DeurneWiki

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen