20.6 C
Deurne
zondag 22 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneAantal gevallen van blauwtong lijkt te stabiliseren in gemeente Deurne; slechts één...

Aantal gevallen van blauwtong lijkt te stabiliseren in gemeente Deurne; slechts één nieuwe besmetting

Het aantal besmettingen met het blauwtongvirus in de gemeente Deurne lijkt te stabiliseren. Vorige week waren er geen meldingen van nieuwe gevallen, deze week is er alleen in Deurne één nieuwe besmetting geconstateerd. Landelijk steeg het aantal gevallen van 7.880 naar 8.282. Een toename die fors minder is dan in de voorgaande drie weken. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die afgelopen donderdag bekend werden gemaakt.

In Deurne en Liessel zijn nu in elke plaats tien besmettingen bekend, in Neerkant zeven, in Helenaveen vijf en ook in Vlierden vijf.

Het blauwtongvirus komt voor bij schapen en andere herkauwers, zoals geiten en runderen. Ook hert- en kameelachtigen kunnen het krijgen. De besmettingen komen door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus.

Alleen bij dieren die erg ziek zijn kleurt de tong blauw. Andere symptomen van het virus zijn: hoge koorts, aanmaak van veel speeksel, kwijlen en zwelling van de kop, tong en lippen. De beesten kunnen ook pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven krijgen waardoor ze kreupel lopen, veel liggen en met een bolle rug gaan staan om de pijn in de poten te verlichten. In veel gevallen willen de dieren ook niet meer eten.

Als gevolg van deze symptomen kunnen dieren overlijden. Vooral schapen hebben veel last van de ziekte. Infecties bij andere dieren zoals runderen en geiten verlopen vaak met minder ernstige verschijnselen. Besmette runderen hebben vaak wel veel virus in het bloed en het blijft bij deze dieren ook langer in het bloed aanwezig. Daardoor is er meer risico dat runderen de ziekte verspreiden. Blauwtong is geen zoönose en kan niet overgaan van dier op mens.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen