15.2 C
Deurne
woensdag 25 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneDeurne krijgt eigen Urban Sportpark aan Dunantweg; ‘Op eigen manier en tempo...

Deurne krijgt eigen Urban Sportpark aan Dunantweg; ‘Op eigen manier en tempo sporten’

De gemeente start in december van dit jaar met de aanleg van het Urban Sportpark op de plek van de skatebaan op de hoek van de Dunantweg en Houtenhoekweg in Deurne. De openbare plek moet mensen gaan stimuleren en uitdagen om in de buitenlucht te bewegen, spelen, sporten en elkaar te ontmoeten.

Afgelopen jaren zijn er door inwoners verschillende ideeën ingediend om de plek vlakbij het ziekenhuis te verbeteren. De gemeente is met de initiatiefnemers in gesprek gegaan en heeft de verschillende voorstellen aan elkaar gekoppeld in het ontwerp van Urban Sportpark Deurne.

Pumptrack
Op het park krijgen diverse sporten een plek, zoals skaten, basketbalen en voetbal. Ook komen diverse speel- en beweegtoestellen en een dansvloer voor urban dance. Een andere sport die in de toekomst op het Urban Sportpark kan worden beoefend is pumptrack. Een voorstel van Jeffrey Bignell uit Deurne.

De fervente sporter werd twintig keer Nederlands kampioen skiën op het onderdeel ‘freestyle moguls’ en ook wereldkampioen BMX voor 16-jarigen en houdt zich tegenwoordig bezig met de nog vrij nieuwe sport: “Je moet het zien als een geasfalteerde minicrossbaan met heel veel bulten en korte bochten en je trapt eigenlijk heel weinig, dat doe je alleen bij de start om op gang te komen. Daarna zorg je dat je door je armen en benen te buigen en te strekken pompbewegingen maakt die ervoor zorgen dat je uiteindelijk dus heel veel snelheid kunt maken.”

Jongeren
De gemeente wil met de nieuwe sportplek in de openlucht ook de jeugd bereiken en in beweging krijgen: “Het vrije en laagdrempelige karakter geeft met name jongeren de kans om op hun eigen manier en tempo te sporten, wat hun motivatie en betrokkenheid vergroot. Urban sports kunnen daarnaast de dalende trend van georganiseerd sporten en bewegen ombuigen.”

Het Deurnese park is onderdeel van het project Urban Sports & Culture, waarin negen gemeenten in de regio samenwerken om meer inwoners in beweging te krijgen en elkaar te laten ontmoeten. “Urban sports zijn de afgelopen jaren niet voor niets een belangrijk onderdeel geworden van het sport- en jeugdbeleid”, zegt de gemeente.

Overlast
De aantrekkelijkheid van de plek voor jeugd is aan de andere kant ook een punt waar omwonenden zich juist zorgen over maken. Dit bleek in februari onder meer bij een informatieavond over de plannen. “We zijn bang voor overlast van hangjongeren en dealers”, gaf één van buurtbewoners destijds aan.

“Als er geen toezicht komt, rijst het vandalisme de pan uit. We vinden nu al wekelijks rommel en soms drugsafval”, voegde een andere omwonende toen toe. De gemeente beloofde om het plan terug te nemen ‘naar de tekentafel’ om in overleg met de initiatiefnemers, jongerenwerkers, politie en wijkcoördinator tot een oplossing te komen.

De werkzaamheden voor de aanleg van het Urban Sportpark starten binnenkort al met de aanleg van een aantal wadi’s. In december wordt begonnen met het realiseren van het sportpark zelf. De feestelijke opening van het Urban Sportpark Deurne staat op de planning voor medio 2025.

Lees ook: Nieuwsdossier – Urban Sportpark Deurne

Foto’s: gemeente Deurne/Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen