12.9 C
Deurne
vrijdag 27 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneGemeente zet boa’s in om vuurwerkoverlast in Deurne aan te pakken

Gemeente zet boa’s in om vuurwerkoverlast in Deurne aan te pakken

Met het begin van de herfst vallen niet alleen de bladeren van de bomen, maar nemen vaak ook het aantal gevallen van vuurwerkoverlast toe. Gemeente Deurne gaat daarom met de inzet van buitengewoonopsporingsambtenaren (boa’s) zoveel mogelijk toezicht houden en eventuele overlast aanpakken.

Vuurwerk afsteken mag alleen van 31 december om 18.00 uur tot 1 januari om 02.00 uur. Sommige gemeentes hanteren vuurwerkvrije zones of zelfs een volledig vuurwerkverbod. Bij het niet navolgen van de regels kan je een (taak)straf of boete krijgen en wordt het vuurwerk in beslag genomen.

Erg gevaarlijk
Toch zijn er mensen die vuurwerk afsteken op momenten dat het niet mag. “Dat is erg vervelend. Mensen schrikken hiervan en voelen zich onveilig. Honden raken in de stress en ook voor degenen die het illegaal afsteken is het erg gevaarlijk”, zegt de gemeente. Die doet daarom een oproep aan inwoners om overlast meteen te melden: “Zo krijgt de gemeente de plekken in beeld waar vaak vuurwerk wordt afgestoken. Dan kunnen de boa’s op de juiste plekken vaker aanwezig zijn om te handhaven.”

Bij het doen van een melding komt deze binnen bij de boa’s, die werken tijdens kantooruren en in de vroege avond. “Als het gaat om jongeren die vuurwerk afsteken, werken de boa’s samen met jeugdwerkers. Zij gaan met de jongeren in gesprek”, aldus de gemeente. Die benadrukt wel dat het moeilijk blijft om de overlastgevers op heterdaad in de kraag te grijpen: “Het is erg lastig om mensen die illegaal vuurwerk afsteken te betrappen. Het afsteken gaat snel en is snel voorbij.”

Melding maken
Er zijn verschillende vormen van vuurwerkoverlast en voor elke soort is er een bepaalde methode om melding te maken. Bij het illegaal afsteken van (knal)vuurwerk en de geluidsoverlast en onveilige situaties daardoor, kunnen meldingen worden doorgegeven via het online formulier op de website van de gemeente Deurne.

Bij het melden van vuurwerkschade aan bijvoorbeeld openbare prullenbakken, verkeersborden of speeltoestellen, kun je dit online doorgeven via de pagina ‘Melding over uw woon- en leefomgeving’. In het geval je denkt dat iemand handelt in illegaal vuurwerk of dit opslaat, meld je dit bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. In een situatie met direct (levens)gevaar of gewonden, bel direct met 112.

Foto: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen