13.5 C
Deurne
dinsdag 1 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneWijkkamer in de Koolhof geopend: ‘Het is nu aan de mensen’

Wijkkamer in de Koolhof geopend: ‘Het is nu aan de mensen’

De bezoekers tellen af: ‘10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1…’ Wethouder Tom Oomen drukt een grote rode knop in en terwijl de confetti de lucht in gaat, opent de deur van de voormalige apotheek. Vanaf nu heeft de Deurnese wijk Koolhof eindelijk haar eigen buurthuis.

Het is druk tijdens de officiële opening deze zaterdagmiddag. Er zijn veel vrijwilligers uit de wijk die een steentje hebben bijgedragen aan de verbouwing en/of de organisatie. Ouderen schuifelen voorzichtig naar binnen, kinderen dartelen rond bij de vouwkunstenaar of in de keuken waar ze cupcakes kunnen versieren.

Jan Krijnders, voorzitter van de wijkraad en van ‘Ontmoetingscentrum Wijkkamer’, zoals het gebouw heet, kijkt tevreden. “Deze wijk is 51 jaar oud, maar er is hier nooit iets te doen geweest. De gemeente koos er destijds voor geen buurthuis te maken. Ook is er geen kerk, geen café, geen centraal plein. Mensen hebben nooit een plek gehad om elkaar te ontmoeten.”

Ontmoeten en samen dingen doen
Die is er nu dus wel, en dat is hard nodig volgens Margriet Eickes, wijkcoördinator vanuit de LEVgroep. “In deze wijk wonen meer dan vijftig nationaliteiten. De sociale cohesie is laag. Om te bevorderen dat mensen contact met elkaar leggen, elkaar begrijpen en respecteren, moeten ze elkaar eerst leren kennen. Dat kan hier in deze ontmoetingsruimte.”

Voorheen gebeurde dit mondjesmaat in De Vlieger. “Officieel is dat de brede maatschappelijke voorziening van De Koolhof, maar die is nooit van de grond gekomen”, licht Krijnders toe. “We beschikten als wijkraad daar over twintig vierkante meter. Er stond een grote tafel en een keukenblokje. Verder dan koffiedrinken met wat bewoners kwamen we niet.”

Hoe anders zijn de mogelijkheden nu. Bij binnenkomst van de wijkkamer vallen meteen het biljart, de voetbaltafel en sjoelbak op. Voor wie wat minder actief wil zijn, is er een loungehoek met banken en een groot televisiescherm. Achterin is een ruime keuken met twee ovens, twee kookplaten en een flinke koelkast. Ook staat er een grote tafel waaraan bijvoorbeeld geknutseld kan worden.

‘Mensen moet het zelf doen’
“Er hebben zich vóór de opening al vrouwen bij mij gemeld die een kookclub willen beginnen”, vertelt de voorzitter. “Dat is nou precies de bedoeling, dat bewoners zelf met ideeën komen over wat ze hier kunnen organiseren. Wij faciliteren en denken mee, maar de mensen moeten het zelf doen.”

De wijkraad richt zich samen met de LEVgroep vooral op ouderen, financieel behoeftigen, nieuwe Nederlanders en jongeren. “We hopen vooral hen hier naartoe te krijgen, maar uiteraard is elke wijkbewoner welkom. Ook als je bijvoorbeeld wilt helpen als vrijwilliger in het ontmoetingscentrum.”

Meneer Hurkmans, die al 42 jaar in de wijk woont, staat het van een afstandje allemaal te bekijken. “Ze hebben het mooi voor elkaar. Als mijn gezondheid niet zo slecht zou zijn, had ik wel geholpen.” Door zijn ziekte loopt hij met een rollator maar een potje biljarten moet nog wel kunnen, denkt hij. “Ik ga hier misschien vaker komen. Bijvoorbeeld op woensdagmiddag als mijn vrouw koffiebezoek krijgt. Dan kan ik dat biljart wel eens uitproberen.”

Wellicht kan de zeventiger zelfs aansluiten bij het nieuwe biljartgroepje dat zich zojuist heeft aangediend bij Krijnders. Sinds de officiële opening, een uur geleden, hebben zich al vijf initiatieven gemeld, waaronder een kaartclub, een Koerdische dansgroep en dus ook een biljartgroep. “Ik ben razend enthousiast. Laat de mensen maar komen!”

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen