12.2 C
Deurne
dinsdag 1 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneKBO Deurne-centrum viert 70-jarig bestaan met feestweek vol activiteiten in Pastoor Roespark

KBO Deurne-centrum viert 70-jarig bestaan met feestweek vol activiteiten in Pastoor Roespark

Al sinds 1954 is KBO Deurne-centrum een bloeiende vereniging met inmiddels ongeveer 550 leden. Om het 70-jarig bestaan van de organisatie te vieren start maandag op een bijzondere locatie in het Deurnese centrum een feestweek vol activiteiten. De tent in het Pastoor Roespark is de plek waar tot en met zondag dagelijks wordt samengekomen, om te beginnen met een receptie die maandagavond start om 19.00 uur.

“Als seniorenvereniging hebben we al die zeventig jaar een bijdrage geleverd aan het welzijn van onze ouderen en van de hele Deurnese gemeenschap. En dat blijven we doen. Reden voor ons om iedereen uit te nodigen om samen met ons het glas heffen”, zegt secretaris Christ Manders van de KBO-afdeling. De tent is maandag vanaf 18.30 uur geopend voor bezoekers.

Brutaal plan
Het 70-jarig bestaan van KBO Deurne-centrum was vorig jaar binnen de vereniging aanleiding voor een levendige discussie over wat er moest gebeuren om dat te vieren. Want 70 jaar is niet niks, vonden de leden. Voorzitter Jac van Oppen kreeg het uiteindelijk voor elkaar om een voorzet te geven. Vice-voorzitter Liesbeth Fransen, penningmeester Theanne van Lierop, Theo Dekker, de man van ‘het Blèèjke’ en de nieuwe secretaris Christ Manders, zetten hun schouders er vervolgens onder en hebben een brutaal plan uitgebroed. Samen met een groep denktankers is er veel werk verzet voor de jubileumviering. Dit zijn leden die dit jaar 70 jaar worden of zijn geworden.

Het resultaat is een uitgebreid programma aan activiteiten dat begint op maandag met de feestelijke receptie van 19.00 tot 21.00 uur, die muzikaal wordt ondersteund door het Vrije Tijds Orkest VTO Deurne.

‘Gezond ouder worden’
Dinsdagmiddag wordt er van 13.00 tot 17.00 uur een infomarkt gehouden met als thema ‘Gezond ouder worden’. De bijeenkomst is bestemd voor KBO-leden, hun familie, maar ook niet-leden zijn welkom. Er worden presentaties gegeven door onder andere Notariskantoor Jagtenberg, Medipoint, de Thuiszorgwinkel, Beijers groente en fruit, de Zorgboog, de LEVgroep met ‘Mijn huis past’, verschillende fysiotherapieaanbieders, de Heemkundekring en Natuurbegraafplaats Hoeve Ruth.

Tijdens de bijdragen wordt ingegaan op uiteenlopende kwesties die aan de orde komen bij het ouder worden. Van vragen over eten tot waar je terecht voor kunt hulpmiddelen en van hoe veilig het wonen voor ouderen is tot bewegen en valpreventie; al deze zaken komen tijdens de informatiemiddag aan de orde.

Historische tocht
Op woensdag rijden er vanaf het Pastoor Roespark van 13.00 tot 18.00 uur treinwagentjes, die geïnteresseerden door Deurne vervoeren tijdens een tocht door de geschiedenis van het dorp. Deze is door de Heemkundekring uitgezet en vertelt met oude foto’s de historie van Deurne. Hierbij wordt door VVV-gidsen vertelt over onder andere gebouwen die er ooit stonden, maar nu zijn verdwenen en over mensen die hier vroeger hebben gewoond.

De treintjes vertrekken iedere 75 minuten. Tot de vertrektijd vertelt oud-burgemeester Gerard Daandels over de geschiedenis van Deurne aan de hand van een doorlopende presentatie op grootbeeld met veel oude foto’s. Ook na de treintocht is de tent in het Pastoor Roespark geopend voor een kopje koffie of thee. Tegelijkertijd is er woensdag een fotohoekje ingericht waar bezoekers op de foto kunnen zoals de toeristen in Volendam. De leden van Fotoclub Optika leggen geïnteresseerden vast op de gevoelige plaat met een hippe foto in oude sferen.

Liefhebbers van oudhollandse spelletjes kunnen zich uitleven op donderdag van 13.00 tot 17.00 uur. In de tent worden uiteenlopende spellen gespeeld, zoals kaarten, sjoelen, poppetjeskegel, Rummikub en rondbiljarten. Daarnaast kunnen de bezoekers Cornhole spelen en is er een Rad van Fortuin waarmee diverse prijzen zijn te winnen.

ZorgSamenBuurt
De vrijdagmiddag is ingeruimd voor een symposium over de ZorgSamenBuurt. Van 14.30 tot 16.30 uur wordt informatie gegeven over de plannen voor een inclusieve, zorgzame leefomgeving in het gebied tussen het centrum en het ziekenhuis in Deurne.

KBO kring Deurne, Ledenorganisatie ZorgboogExtra en de Ledenraad Rabobank Peelland Zuid zijn hiervoor een samenwerking gestart. “In dit symposium wordt uitleg gegeven over de achtergrondgedachten van dit burgerinitiatief, een toelichting op de actuele stand van zaken en gaan we samen met de inleiders in gesprek over de mogelijke en wenselijke voortgang”, aldus de initiatiefnemers.

Aan het woord komen voorzitter Jos van den Berkmortel van de initiatiefgroep, sociaal planoloog Hilke Huysinga, hoogleraar gezondheidszorgbeleid Henk Garretsen van de Universiteit van Tilburg en voorzitter Leo Bisschops van Senioren Brabant-Zeeland. Het symposium is gratis toegankelijk.

‘Eet- en Genietdag’
Eten en genieten staat op zaterdag centraal tijdens de activiteitenweek van KBO Deurne-centrum. Van 16.30 tot 18.30 uur wordt er gezamenlijk gedineerd door mensen die zich hiervoor van te voren hebben aangemeld. Dit kan door een betaling over te maken op Rabobankrekening NL64 RABO 0129040428 ten name van KBO-Deurnecentrum, onder vermelding van ‘Eet- en Genietdag’. Voor KBO-leden zijn de kosten 10 euro per persoon. Voor begeleiders die geen lid zijn, is het bedrag 20 euro per persoon. Na het diner is er een optreden van rock-coverband Whatsupp dat gratis toegankelijk is.

Op zondagmiddag vindt er van 11.00 tot 12.30 uur een feestelijke brunch plaats met een optreden van accordeonist Petro Bouwmans. Ook hiervoor moeten deelnemers zich van te voren aanmelden door een betaling over te maken op Rabobankrekening NL64 RABO 0129040428 ten name van KBO-Deurnecentrum, onder vermelding van ‘Brunch’. Voor leden kost dit 7,50 euro per persoon. Voor begeleiders die geen lid zijn van de KBO kost het 15 euro per persoon. Aansluitend aan de brunch is er een gratis toegankelijke demonstratie line-dancing door de KBO Linedancegroepen uit Liessel en Neerkant. Ook is er tot 16.00 uur een markt waar oude ambachten weer nieuw leven worden ingeblazen.

Het jubileumjaar van KBO-Deurnecentrum wordt afgesloten op dinsdag 5 november met een eucharistieviering door Monseigneur De Korte in de Sint Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne.

Foto: KBO

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen