12.2 C
Deurne
dinsdag 1 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneWillibrord Gymnasium klopt aan bij gemeente met vraag om geld voor nieuw...

Willibrord Gymnasium klopt aan bij gemeente met vraag om geld voor nieuw schoolgebouw

Het schoolbestuur Onderwijsgroep Oost-Brabant (OGOB) heeft aan de gemeente Deurne gemeld dat de onderwijsorganisatie de huisvesting van het Willibrord Gymnasium op de bestaande locatie aan de Beukenlaan wil vervangen door een nieuw pand. De kosten voor het nieuwe schoolgebouw met sportfaciliteiten worden geraamd op 14 miljoen euro, maar omdat OGOB dat zelf niet volledig kan bekostigen is de gemeente gevraagd om een financiële bijdrage te leveren.

Al sinds 2021 zijn het schoolbestuur van OGOB en de gemeente in gesprek over de huisvesting van het Willibrord Gymnasium. Daarbij werd aanvankelijk uitgegaan van nieuwbouw op een andere locatie.

Andere locatie
Hiervoor is toen door OGOB gevraagd om het gemeentelijk economisch claimrecht op de huidige grond los te laten. Hierdoor zou het schoolbestuur deze grond kunnen verkopen en de grondwaarde kunnen inzetten voor de (gedeeltelijke) bekostiging van de bouwplannen. Maar eind 2022 werd duidelijk dat nieuwbouw op een andere locatie niet haalbaar is.

Daarom is OGOB vorig jaar het gesprek met de gemeente gestart over de mogelijkheden van een nieuw schoolgebouw op de huidige locatie. Dat houdt wel in dat de onderwijsorganisatie de grondwaarde niet kan inzetten voor de bekostiging van de plannen.

Zorgplicht
Hierdoor moet de nieuwbouw gefinancierd moet worden uit het bedrag dat schoolbesturen van het voortgezet onderwijs sinds 2001 van gemeenten krijgen uitgekeerd voor onderwijshuisvesting, omdat die een zorgplicht hebben voor de bekostiging van schoolgebouwen.

Voor het basisonderwijs is daarvoor door de gemeenteraad in februari 2023 het Integraal Huisvestingsplan vastgesteld. Voor het voortgezet onderwijs heeft de gemeente de zorgplicht sinds 2001 verlegd naar de schoolbesturen OMO en OGOB. Dit vastgelegd in een zogeheten doordecentralisatie-overeenkomst (DDC). Dat betekent dat de gemeente het geld voor huisvesting van de middelbare scholen doorsluist naar de besturen ervan.

Niet gespaard
Door het afsluiten van een DDC-overeenkomst is OGOB verantwoordelijk voor alle voorzieningen in de huisvesting voor het Willibrord Gymnasium. Ook is erin vastgelegd dat er geen aanvraag kan worden gedaan voor een voorziening voor nieuwbouw. Dus eigenlijk moet OGOB de kosten voor de nieuwbouw zelf betalen vanuit die DDC-bijdrage. Echter blijkt dat ze daar maar ongeveer 3 miljoen euro uit kunnen investeren en dat de organisatie dan ook nog de gereserveerde middelen uit de periode 2001-2023 moet inzetten.

“Gaandeweg is duidelijk geworden dat OGOB deze middelen niet heeft gespaard voor nieuwbouw en deze middelen dus niet heeft”, zegt wethouder Tom Oomen. Hij laat weten dat er samen met het Willibrord Gymnasium een financieel onderzoek is gedaan naar de huisvestingsinkomsten en -uitgaven in de periode 2001-2023.

“Het college heeft kennisgenomen van deze financiële analyse en beraadt zich nu over deze situatie”, zegt Oomen. Volgens de wethouder blijf het college in overleg met OGOB en wordt de gemeenteraad in het eerste kwartaal van 2025 geïnformeerd over de stand van zaken in dit dossier.

Foto: Vrienden van het Willibrord Gymnasium

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen