8 C
Deurne
zaterdag 5 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneVoetbalfans uit Deurne voor de rechter in Rotterdam vanwege antisemitische uitlatingen

Voetbalfans uit Deurne voor de rechter in Rotterdam vanwege antisemitische uitlatingen

Twee Deurnenaren stonden donderdag voor de rechtbank in Rotterdam vanwege de antisemitische uitlatingen die ze hebben gedaan op 5 april van vorig jaar tijdens de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax. Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) per persoon veertig uur taakstraf eiste, kregen de twee 51-jarige Deurnenaren uiteindelijk een rechterlijk pardon.

De twee verdachten worden hiermee wel schuldig verklaard, maar er wordt aan hen geen straf opgelegd en ze krijgen hierdoor ook geen strafblad. De rechter in Rotterdam vindt dit afdoende omdat de mannen spijt hebben betuigd, geen strafblad hadden en een stadionverbod van zeker vijf jaar hebben gekregen. Eén van de twee mannen raakte ook zijn baan kwijt door het incident.

Het tweetal werd vorig jaar aangehouden na een aangifte van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Deze organisatie had het filmpje gezien dat viral ging via verschillende social media en waarin de twee Deurnenaren zeer kwetsende antisemitische leuzen riepen. “In het licht van de Tweede Wereldoorlog en het omkomen van zes miljoen Joden is het onbegrijpelijk dat dergelijke teksten überhaupt worden gezegd”, oordeelde de Rotterdamse rechter.

De ene verdachte heeft daarna spijt betuigd aan het CIDI en is een mediation-traject ingegaan. Dat leidde ertoe dat de Israëlische organisatie heeft gevraagd om hem niet strafrechtelijk te vervolgen. De andere man heeft contact gezocht met voetbalclub Feyenoord om een workshop antisemitisme te volgen. Voor de KNVB heeft hij verder een werkstraf van 120 uur uitgevoerd, gedeeltelijk bij Feyenoord en voor de rest bij Helmond Sport.

De zaken van de twee Deurnenaren werden door de rechtbank Rotterdam afzonderlijk behandeld omdat het hele gebeuren er ook voor heeft gezorgd dat de vriendschap tussen de mannen voorbij is.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen