14.7 C
Deurne
zaterdag 5 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- ZeilbergShantykoor De Klotvaarders viert 15-jarig bestaan met Lustrumconcert in Den Draai

Shantykoor De Klotvaarders viert 15-jarig bestaan met Lustrumconcert in Den Draai

Shantykoor De Klotvaarders uit Deurne geeft zondag hun derde Lustrumconcert, dat dit keer in het teken staat van haar 15-jarig bestaan. De 55 koorleden en een combo van zes muzikanten brengen vanaf 14.00 uur onder leiding van dirigent Leo van der Heijden diverse zeemansliederen ten gehore in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai in Deurne-Zeilberg.

Naast het optreden van De Klotvaarders zijn ook ‘Gewoon en Cor en Gertie’ te horen met een muzikale bijdrage aan het concert.

Zeilschepen
Al sinds 12 november 2008 worden er in de Zeilberg de zogenoemde shanty’s gezongen. Dit zijn liederen die vroeger ook tijdens het werk aan boord van grote zeilschepen werden gezongen. Er zijn verschillende soorten shanty’s. Welke er werden gebruikt, was afhankelijk van het werk dat moest worden gedaan aan boord van het schip.

Bepaalde shanty’s werden gezongen in de beperkte vrije tijd van de werklieden. Deze werden in Groot Brittannië ‘forebitters’ genoemd in de Verenigde Staten ‘forecastle songs’.

Protestlied
De onderwerpen die worden bezongen, zijn vaak verhalen vaak over verre oorden. Hierbij komen onder meer aan de orde: de vrouwen in de havensteden en verschillende landen en de liefde. De shanty kan ook een protestlied zijn over bijvoorbeeld de slechte werkomstandigheden en de tirannie van de kapitein, stuurlieden en bootsman. De Shantyman zong de coupletten voor en de bemanning zong het refrein.

Het concert van De Klotvaarders begint zondagmiddag om 14.00 uur en de zaal is open vanaf 13.30 uur. Het optreden vindt plaats in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai aan de Blasiusstraat 2 in Deurne. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Den Draai, door te mailen naar secretaris@deklotvaarders.nl en aan de kassa, voorafgaand aan het concert. De entree bedraagt 10 euro en is inclusief een consumptie.

Foto: De Klotvaarders

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen