18.6 C
Deurne
dinsdag 8 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- HelenaveenHelenaveen herdenkt met dertig kaarsen kerkrazzia van 1944

Helenaveen herdenkt met dertig kaarsen kerkrazzia van 1944

Om te herdenken dat op 8 oktober 1944 in Helenaveen 143 mannen door de Nazi-Duitsers werden opgepakt, vindt dinsdagavond een plechtigheid in het dorp plaats. Ongeveer dertig van de meegenomen mannen keerden nooit meer terug of overleden kort na de terugkeer. De herdenking wordt vanaf 19.30 uur gehouden aan de Koolweg 36, op de hoek waar de mannen 80 jaar geleden bijeen werden gedreven.

In heel Noord-Limburg en kleine delen van Noord-Brabant vonden in 1944 op zondag 8 oktober zogenoemde kerkrazzia’s plaats. Alle mannen tussen de zestien en vijfenzestig jaar oud werden daarbij gearresteerd.

In Helenaveen werden de mannen die uit de mis kwamen destijds opgewacht. Het merendeel werd tewerkgesteld bij de Hermann Göring-Werke. De razzia’s begonnen in Helenaveen al in de vroege morgen, waardoor er relatief veel mannen werden opgepakt.

Voor de herdenking wordt dinsdagavond om 18.45 uur samengekomen bij het Kamp in de Mariapeel en loopt men rond 19.30 uur onder begeleiding van de stille trom naar het monument aan de Koolweg. Tijdens de bijeenkomst delen Falk en Puk hun gedachten en is er een speciaal herdenkingsmoment door de oudere jeugd van Helenaveen. Daarnaast zijn er muzikale bijdragen van Fanfare Wilona en de familie Wijnands en is burgemeester Greet Buter namens de gemeente Deurne aanwezig.

Hierna vindt de kranslegging plaats door onder meer de Bond van Gerepatrieerden, gemeente Deurne, Dorpsraad Helenaveen en anderen die zich betrokken voelen. De aanwezige jeugd van Helenaveen zorgt voor een bloemenhulde, waarna de Last Post ten gehore wordt gebracht. Na een moment van stilte zal het Wilhelmus klinken, ondersteund door Fanfare Wilona en is er een bijdrage van Gerard Sonnemans.

Na de herdenking kunnen de aanwezigen samenkomen in Dorpscentrum De Gouden Helm om onder het genot van een kopje koffie of thee bij te praten.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen