17.4 C
Deurne
dinsdag 8 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneProeven van de Peel in de herfst tijdens wandeltocht en trailrun van...

Proeven van de Peel in de herfst tijdens wandeltocht en trailrun van AV-LGD

Deelnemers aan de jaarlijkse wandeltocht en trailrun van Atletiekvereniging Lopersgroep Deurne (AV-LGD) kunnen zondag diverse afstanden lopen en ondertussen proeven van de natuur van de Peel in de herfst. Er zijn routes voor zowel wandelaars als hardlopers en de wegen en paden bieden een variatie aan ondergronden, zoals asfalt, grind, zand, veen en gras.

Alle lopers starten vanaf het Toon Kortooms Park in Deurne. Afhankelijk van de gekozen afstand gaat de wandeling door de Deurnsche Peel. Een moerasgebied van 1400 hectare groot met een rijke plantengroei en het woongebied voor verschillende vogels. De kraanvogel gebruikt de Peel in de herfst en het voorjaar om uit te rusten tijdens de trek naar Spanje en sinds 2022 ook als broedplaats.

Nonnenpad
Er wordt verder onder andere gelopen over het Mussenkeetpad dat dwars door het ruige Peelgebied loopt en het Leegveld in Deurne met de kanalen en Griendtsveen verbindt. Vroeger werden op deze plek de Peelvelden verpacht, waar turf werd gewonnen. Ook het Nonnenpad ligt op de route; een licht verhoogd en slingerend dijkje waarover Griendtsveen kan worden bereikt. Hier kunnen de deelnemers aan de wandeltocht en trailrun de plassen zien die zijn achtergebleven na de turfwinning en de vele eenden en ganzen die hier verblijven.

WK Limonollen
De lopers kunnen daarnaast in Griendtsveen een bijzonder schouwspel bekijken dat op dezelfde dag als de tocht van AV-LGD plaatsvindt. Namelijk de tweede dag van het Wereldkampioenschap Limonollen. Verschillende teams leggen een parcours af, deels door het water en modder, met een dienblad met glazen limonade. Op zaterdag is de wedstrijd voor volwassen met glazen bokbier en op zondag kunnen de hardlopers en wandelaars de jeugd zien die de strijd met elkaar aangaat bij het jaarlijkse evenement.

Deelnemers van de langste route van 30 kilometer lopen als enige langs de Helenavaart de Mariapeel in. In dit afwisselend mysterieuze landschap van ondoordringbare veenmoerassen, plassen, open heideterreinen, vlakten, bosjes en zandruggen wordt de route vervolgd. Voor de wandelroutes met als afstand 20 en 30 kilometer is er aan de zuidkant van Griendtsveen een lus over de dijken door de Peel uitgezet.

Diverse starttijden
De tochten variëren in lengte van 5 tot en met 30 kilometer. Alle routes starten en eindigen in het Toon Kortooms Park aan de Griendtsveenseweg 80 in Deurne. Inschrijven en starten is zondag ter plekke mogelijk vanaf 08.00 uur. Voor de afstanden van 5 en 10 kilometer kan je starten tot uiterlijk 14.00 uur; voor de 15 en 20 kilometer-route tot 12.00 uur en de lopers van de 30 kilometer lange tocht kunnen van start gaan tot 10.00 uur. Het startbureau sluit om 17.00 uur.

Deelnamekosten zijn 4 euro per persoon. Leden van wandelbond of AV-LGD betalen 3 euro. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding van een volwassene gratis meelopen. Honden zijn toegestaan tijdens de wandeling, zolang ze aangelijnd zijn.

Tijdens de tocht zijn er op alle afstanden vanaf 10 kilometer rustplaatsen. Op die plekken en ook na afloop van het lopen is er gelegenheid om gebruik te maken van een hapje en drankje. De route is gemarkeerd met pijlen en linten. Daarnaast ontvangen de deelnemers een uitgebreide routebeschrijving.

Foto: AV-LGD

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen