15.4 C
Deurne
woensdag 9 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneLeden van paramentengroep Heilige Willibrord geven workshop borduren in De Wieger

Leden van paramentengroep Heilige Willibrord geven workshop borduren in De Wieger

Net als haken en naaien heeft borduren lange tijd een wat stoffig imago gehad, maar tegenwoordig is het een populaire bezigheid voor veel mensen van alle leeftijden. Voor iedereen die het ook wil leren, geeft de paramentengroep van parochie Heilige Willibrord uit Deurne donderdagmiddag een workshop. “Iedereen kan hieraan meedoen, ervaring is niet nodig”, zeggen de leden van de paramentengroep.

Tijdens de bijeenkomst in het Groot Atelier van Museum De Wieger staat de zogeheten Bayeuxsteek centraal. Deze opgenaaide draadtechniek gebruikte de paramentengroep ook in het Tapijt van Deurne.

Zeventien kilometer garen
Aan het historische kunstwerk werkte acht dames bijna tweeënhalf jaar lang en ze hadden er maar liefst zeventien kilometer aan borduurgaren voor nodig. Het tapijt is 20 meter lang en toont de geschiedenis van Deurne vanaf de laatste ijstijd tot heden, uitgebeeld in 40 geborduurde taferelen.

De Bayeuxsteek heeft zijn naam te danken aan het gebruik van de techniek in het Tapijt van Bayeux uit 1068. Het is één van de belangrijkste middeleeuwse kunstschatten ter wereld. De leden van de paramentengroep laten deelnemers aan de workshop precies zien hoe dit soort borduurwerk aangepakt moet worden.

Borduurring
Je mag zelf een ontwerp bedenken of meenemen, maar de paramentengroep zorgt ook voor voorbeelden waarmee je aan de slag kunt: “Voor al het benodigde materiaal wordt gezorgd, inclusief een borduurring die na afloop mee naar huis genomen mag worden. Er is voldoende tijd om op een fijn tempo en in goed gezelschap een eigen borduurwerk te maken.”

De workshop Bayeuxsteek vindt donderdag 10 oktober van 13.30 tot 16.30 uur plaats in het Groot Atelier van De Wieger aan de Oude Liesselseweg 29 in Deurne. Deelnamekosten zijn 12,50 euro per persoon. Dat bedrag is inclusief koffie of thee, wat lekkers, materialen en de borduurring. Aanmelden kan via dewieger.nl.

De paramentgroep werkt ook elke dinsdagmiddag live in de Ateliers van De Wieger aan borduurwerk, uitgezonderd 15 oktober en 5 november. Ook hierbij kunnen geïnteresseerden aansluiten en mee borduren. Meer informatie hierover vind je op dewieger.nl/activiteiten.

Foto: Paramentengroep Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen