14.1 C
Deurne
donderdag 10 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneStudenten bestuurskunde onderzoeken effectiviteit van GRIP-wagen in Deurne

Studenten bestuurskunde onderzoeken effectiviteit van GRIP-wagen in Deurne

Bestuurskundestudenten van Avans Hogescholen in Den Bosch gaan de doeltreffendheid van de GRIP-wagen in Deurne onderzoeken. Ook gaan de leerlingen vragen aan Deurnenaren hoe zij het beleid rond de mobiele Grondstoffen Inlever Punten (GRIP) ervaren. Bij de GRIP-wagen die in onze gemeente al sinds 2021 rondrijdt, kun je gratis klein grof huishoudelijk afval inleveren.

“Voor onze studie is ons gevraagd een evaluatie te doen van een bepaald beleid. Hierbij hebben wij gekozen voor het GRIP-wagen afvalbeleid van de gemeente Deurne en haar gemeentelijke regeling Blink”, vertellen studenten Joris Meelkop, Floris van der Niet en Robin van Goch.

Raadsvergadering
De reden dat het drietal een onderzoek juist in Deune wil uitvoeren, heeft te maken met de binding die één van de leerlingen heeft met onze gemeente. “Onze groepsgenoot Robin van Goch woont in Deurne en maakte kennis met deze regeling na het bijwonen van een raadsvergadering in het Huis voor de Samenleving”, vertellen Joris en Floris. “Het leek hem interessant om dit beleid te onderzoeken, gezien de openlijke natuur van Blink en de hoeveelheid informatie die door hen beschikbaar wordt gesteld.”

Ook voor hun vorige project hebben de bestuurskundestudenten onderzoek gedaan naar het afvalbeleid van de gemeentelijke regeling Blink en daarmee ook naar de gemeente Deurne. “Toen wij de opdracht kregen om ditmaal beleid te evalueren was het dan ook geen lastige keuze om terug te gaan naar de GR Blink en het beleid van de gemeente Deurne. Het is voor ons een heel interessante casus, zeker gericht op de GRIP-wagen”, aldus Van Goch, Van der Niet en Meelkop

Verschillende ‘bloedgroepen’
Voor het project zijn de studenten al een heel tijdje bezig: “We beginnen met zogeheten ‘desk-research’ waarbij we via het internet bronnen zoeken en deze informatie gebruiken in ons onderzoek. Daarna beginnen we met de ‘fieldresearch’, waarbij we belangrijke individuen binnen ons onderzoek interviewen om zo tot diepere, meer inhoudelijke informatie te komen.”

Hiervoor hebben Joris, Floris en Robin een selectie gemaakt van mensen uit verschillende zogenoemde ‘bloedgroepen’. Voor de groep ‘bestuurders’ bevragen ze bijvoorbeeld wethouder Helm Verhees en voor de zogeheten ‘street-level professionals’: de afvalcoaches. Verder worden ook deskundigen ondervraagd voor wat betreft de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), maar ook de burgers over hun ervaringen.

Monnikenwerk
De informatie die de studenten uit die twee vormen van onderzoek verkrijgen worden vervolgens in het eindonderzoek samengebracht met de gegevens uit de publieksenquête. Hoeveel tijd ze kwijt zijn aan het hele project weten ze nog niet, maar volgens Joris, Floris en Robin wordt het wel een hele klus: “Hoe meer antwoorden, des te langer wij bezig zijn, het is namelijk een verschrikkelijk monnikenwerk.”

Wat er met de conclusies van het onderzoek gebeurt is nog niet duidelijk. “In de basis worden de bevindingen alleen voor onze schoolopdracht gebruikt, echter kan het natuurlijk zo zijn dat de bevindingen dusdanig zijn dat de gemeente gebruik wil maken van onze resultaten, maar die bal ligt bij hen”, leggen de studenten uit.

Mensen die willen helpen met het onderzoek kunnen tot woensdag 23 oktober de enquête invullen. De deadline voor het project is 4 november, daarna wordt het werk van de studenten beoordeeld. “De resultaten worden gepubliceerd wanneer ons project is nagekeken. De exacte datum hangt dus af van de nakijksnelheid van onze docenten”, zeggen Joris, Floris en Robin met een lach.

Jouw mening geven over het beleid rond de GRIP-wagen in Deurne kan via enquête GRIP-wagen Deurne.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen