9.6 C
Deurne
zondag 13 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneHelenaveen brengt ode aan Jules de Corte met ‘Ik zou wel eens...

Helenaveen brengt ode aan Jules de Corte met ‘Ik zou wel eens willen weten: Live!’

Verspreid over dit hele jaar vinden er in Helenaveen verschillende activiteiten plaats in verband met de honderdste geboortedag van liedjesschrijver, componist, pianist en zanger Jules de Corte die lange tijd heeft geleefd in het dorp. Op koningsdag speelde zoon Ernst de Corte samen met zijn band een deel van zijn vaders oeuvre en eind september vierden de inwoners van Helenaveen het Klokkenfeest rondom het carillon. Het derde evenement vindt plaats op vrijdag 8 en zaterdag 9 november, waarbij een ode van het dorp aan de zanger-componist wordt gebracht met ‘Ik zou wel eens willen weten: Live!’

Aan de optredens werken diverse verenigingen uit het Helenaveen mee. Zij gaan los van elkaar, maar ook samen liedjes van De Corte en andere werken ten gehore brengen. Ook Ernst de Corte levert een bijdrage aan de concerten, waarbij archiefbeelden van Jules worden vertoond tijdens en tussen de optredens door.

‘Wilonamars’
Muziekvereniging Wilona, die tegenwoordig samenwerkt met muziekvereniging Sint Willibrordus uit Neerkant, brengt onder meer het lied ‘Helenaveen’, dat al deel uitmaakte van hun repertoire. Ook de ‘Wilonamars’ die Jules de Corte speciaal heeft geschreven voor de muziekvereniging, zal niet ontbreken bij de voorstellingen ter ere van de muzikant.

De Helenaveense en Neerkantse muziekgezelschappen spelen ook samen met de Venlo Caledonian Pipe Band (VCPB) het muziekstuk Highland Cathedral. Hoewel de ‘roots’ van VCPB in Venlo liggen en de leden met name uit Venlo of omgeving komen, hebben ze hun vaste repetitie-locatie in Helenaveen en voelen zij zich ook verbonden met het dorp.

Doedelzak
De band bestaat uit ongeveer vijftien doedelzakspelers en tien drummers en neemt regelmatig deel aan nationale en internationale competities. In juni 2023 behaalden de leden bij het Europees Kampioenschap doedelzakspelen voor pipe bands in het Schotse Aberdeen in ‘grade 4b’ zelfs een eerste prijs. Daarnaast worden regelmatig optredens verzorgd tijdens taptoes, highland games of andere festiviteiten. De VCPB gaat bij de ode aan Jules de Corte het publiek op speciale wijze welkom heten.

Ook de jeugd van Helenaveen wordt betrokken bij het eerbetoon aan De Corte. Op school wordt er aandacht besteed aan de zanger-componist en de leerlingen van basisschool De Peelparel studeren het lied ‘Helenaveen’ in om uit te voeren bij de optredens. Verder gaan de twee jongste groepen van Show- en Dansgroep Take Off een dans uitvoeren op één van de nummers van Jules de Corte. De leden van Take Off Young en Take Off Mini gaan dansen op een door de Helenaveense Redouan Oosterveen ietwat gepimpte versie van Koning Onbenul.

‘Gelegenheidskoor Uit de Turf’
Vanuit Deurne sluit wereldkoor Makandra aan bij het eerbetoon aan De Corte. Onder leiding van Thijs Hannen brengt het gemengd koor een aantal nummers van Jules met een kleine Afrikaanse twist ten gehore. Speciaal voor de concerten is ook het ‘Gelegenheidskoor Uit de Turf’ gevormd door circa veertig voornamelijk Helenaveense enthousiastelingen van alle leeftijden. Zij hebben zich aangemeld om onder leiding van zangcoach Carolien van der Hulst uit Deurne een aantal liedjes van De Corte te zingen.

De in Deurne op 29 maart 1924 geboren liedschrijver, componist, pianist en zanger, zou dit jaar 100 jaar geworden zijn, als hij nog had geleefd. Hij werd als baby door een medische fout blind en later bij orgel- en pianolessen op het blindeninstituut in Grave bleek hij zoveel aanleg te hebben voor muziek, dat hij in staat was daarvan zijn beroep te maken.

Hij schreef meer dan 3000 liedjes voor onder meer KRO-radio en was vanaf 1946 regelmatig te horen voor die omroep in onder andere het programma Negen heit de klok. Hij werd in 1953 bekend door het zingen van het actielied in Beurzen open, dijken dicht; de inzamelingsactie na de watersnood.

Ruijf-harmonium
De Corte trad vele jaren met zijn recitalprogramma op in theaters door heel Nederland. Daarnaast was hij op zondag kerkorganist en begeleidde in Helenaveen de Nederlands-Hervormde gemeente in de zang op een Ruijf-harmonium dat tegenwoordig in het Harmonium Museum Nederland in Barger-Compascuum staat. Jules de Corte woonde in Helenaveen van 1973 tot 1996. Op het kerkplein staat het Jules de Corte-carillon als blijvende herinnering aan de band van De Corte met zijn muziek en het dorp.

De muzikale activiteiten rond de honderdste geboortedag van de zanger-componist zorgden tot nu toe veel belangstelling, waaruit blijkt dat zijn muziek en teksten nog steeds leven. Dat werd ook duidelijk bij het goed bezochte concert van Jules’ zoon Ernst de Corte, die met zijn band ‘Ernst & Consorten’ op koningsdag muziek van zijn vader ten gehore bracht in de Protestante kerk aan de Soemeersingel.

Dorpspicknick
Op 28 september vond het Klokkenfeest plaats in het centrum van Helenaveen. Hierbij bespeelde de Astense beiaardier Rosemarie Seuntiëns het carillon in het dorp en werd op het veld ernaast een goed bezochte dorpspicknick gehouden. Muziekverenigingen Wilona en Sint Willibrordus lieten samen met de leerlingen van de Helenaveens basisschool het speciaal voor het dorp door Jules gecomponeerde lied ‘Helenaveen’ horen.

Toneelvereniging ’t Peels Toneel leverde een bijdrage door een liedje voor en over Jules te schrijven en dit op een ludieke manier uit te beelden. Jeugdwerk Helenaveen zorgde bij het Klokkenfeest voor bijzondere spellen waarbij de schooljeugd kon ervaren hoe het is om dagelijkse dingen te moeten doen terwijl je blind bent.

De twee uitvoeringen van ‘Ik zou wel eens willen weten: Live!’ vinden plaats op vrijdag 8 en zaterdag 9 november en duren van 20.00 tot 22.00 uur. Tickets zijn online verkrijgbaar via eventix.shop.

Foto’s: Jack de Nijs – Nationaal Archief/DeurneWiki – Collectie mevrouw De Corte-Dekker

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen