15.6 C
Deurne
vrijdag 18 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneTentoonstelling met werk van Hans Bayens langer te zien in Museum De...

Tentoonstelling met werk van Hans Bayens langer te zien in Museum De Wieger

Museum De Wieger in Deurne staat met een tentoonstelling van kunstwerken door Hans Bayens stil bij de honderdste geboortedag van de Nederlandse kunstenaar op 12 november van dit jaar. De expositie ‘Hans Bayens en de Wiegersma’s’ met het vroege werk van deze impressionist is verlengd tot en met zondag 12 januari 2025.

Schilderijen, tekeningen en enkele beelden van de kunstenaar zijn te zien in combinatie met werk uit de eigen collectie van het Deurnese museum, van onder meer Hendrik, Friso en Pieter Wiegersma, met wie Bayens goed bevriend was.

Draadkrachtig
Daarnaast is één van de weinige wandkleden van Hans Bayens te zien in de tijdelijke tentoonstelling Draadkrachtig, weef- en borduurkunst 1920-1970. Op het wandkleed ‘Het Gezin’ beeldde Bayens een vissersfamilie af.

De stijl is anders dan die van zijn schilderijen, maar ook in dit werk laat hij zijn sterke sociale betrokkenheid zien, iets dat ook later als een rode draad door zijn oeuvre loopt. Zo maakte hij vroege tekeningen in de mijnstreek De Borinage en van de Watersnoodramp in 1953. Later volgden beelden van schrijvers en figuren uit de literaire wereld die zich hardmaakten voor een betere wereld.

Volkse types
Bayens schilderde in zijn vroege periode vaak alledaagse taferelen, zoals mensen verzonken in gedachten of opgaand in een boek, maar ook volkse types liggend op het strand of aan de waterkant. Het ging hem om de schoonheid en de kwetsbaarheid van de mens.

De kunstenaar werd geboren in het Belgische Hastière-Lavaux. Na zijn opleiding aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen vestigde hij zich rond 1950 definitief in Amsterdam. Hoewel stromingen als Cobra en abstracte kunst in opkomst waren, bleef Bayens trouw aan zichzelf. Zijn stijl wordt tegenwoordig gekarakteriseerd als laat- of post-impressionistisch.

De expositie in De Wieger is de eerste presentatie ter ere van de honderdste geboortedag van Bayens. De andere twee die hierop aansluiten, zijn later dit jaar te zien in Musea Zutphen en Museum Beelden aan Zee. ‘Hans Bayens en de Wiegersma’s’ is tot en met zondag 12 januari 2025 te zien in Museum De Wieger aan de Oude Liesselseweg 29 in Deurne.

Foto: Museum De Wieger

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen