15.8 C
Deurne
zaterdag 19 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- Deurne Glas-in-loodraam uit oude fabriek Te Strake schittert weer in Huis voor...

[VIDEO] Glas-in-loodraam uit oude fabriek Te Strake schittert weer in Huis voor de Samenleving

Het glas-in-loodraam dat ooit cadeau werd gegeven door het personeel van machinefabriek Te Strake in Deurne aan oprichter Lambertus te Strake is vrijdag officieel overgedragen aan de gemeente. Hiermee heeft het kunstwerk van ontwerper en maker Willem Hofhuizen in het Deurnese Huis voor de Samenleving nu weer definitief een plek waar het kan schitteren.

Bij de overdracht spraken onder meer burgemeester Greet Buter, maar ook oud-directeuren Geert Jan Vermeulen en Kees Halkes van Te Strake. Daarnaast waren er tientallen oud-medewerkers van de fabriek en kleindochter van Lambertus te Strake, Annemarie Penn-te Strake aanwezig.

Tekst gaat verder onder de video.

Trappenhal en kantine
Het grote raam werd sinds 2017 in een loods bewaard, maar hing vroeger in de trappenhal van het fabrieksgebouw aan de Industrieweg en daarna in de kantine van het pand van Te Strake aan de Doctor Huub van Doorneweg.

Dankzij een initiatief van Liesbeth van Veghel uit Deurne heeft het kunstwerk nu een nieuw leven gekregen. Zij nam contact op met Kees Halkes die het raam in bezit had. Mensen hebben het werk van Hofhuizen in de tussenliggende periode wel tijdelijk kunnen zien in een tentoonstelling van gebrandschilderde ramen in de Sint Willibrorduskerk, maar er was jarenlang geen permanente plek voor het grote kunstwerk.

Dat vond Van Veghel zonde en omdat ze al twee keer eerder kunstwerken had gered die geen plaats meer hadden in de openbare ruimte, waagde ze ook met het glas-in-loodraam een poging: “Dat viel nog niet mee. Vooral vanwege de afmetingen van het kunstwerk was het een hele zoektocht naar de perfecte locatie.”

‘Komt prachtig tot zijn recht’
Jarenlang is ze bezig geweest om te regelen dat het raam nu in het Huis voor de Samenleving staat. “Daarvoor heb ik heel wat telefoontjes moeten plegen en afspraken moeten maken. Daarbij heb ik veel contact gehad met Kees die natuurlijk ook een mooie en geschikte plek wilde vinden. Maar ook met veel andere mensen heb ik overlegd om het uiteindelijk een plaats te kunnen geven in het gemeentehuis. Het is ondertussen ook gerestaureerd en met de verlichting erachter komt het prachtig tot zijn recht”, besluit Van Veghel.

Foto’s: Josanne van der Heijden / Video: Jos van Neerven

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen