18.2 C
Deurne
maandag 21 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneAan de slag met groen tijdens Nationale Natuurwerkdagen in minder bekend stukje...

Aan de slag met groen tijdens Nationale Natuurwerkdagen in minder bekend stukje Peel

Elke eerste vrijdag en zaterdag van november wordt tijdens de Nationale Natuurwerkdagen op meer dan 500 locaties in heel Nederland door vrijwilligers onderhoud aan het groen uitgevoerd. Ook in de Peel kun je op zaterdag 2 november boswachter Lieke Verhoeven helpen met onder meer snoeien, zagen en de hei opschonen.

“Samen met Werkgroep Behoud de Peel en Stichting VEEN voeren we verschillende werkzaamheden uit in de Scherliet. Vroeger onderdeel van het uitgestrekte Peelmoeras. Misschien een minder bekend stukje Peel, maar niet minder bijzonder”, zegt Verhoeven.

Vervening
Het is volgens haar een interessant gedeelte van het natuurgebied door de kruidenrijke graslanden, het moeras en de broekbossen: “Ook de sporen van de vervening zijn nog overal zichtbaar, zoals turfputjes en de kanalen.” Omdat delen van het moeras en de heide dichtgroeien met jonge boompjes is het volgens Lieke Verhoeven regelmatig nodig dat er wordt ingegrepen: “Om het open karakter te behouden halen we de jonge boompjes weg. Zo krijgen de heide, maar ook de veenmossen meer ruimte om te groeien.”

Kwetsbare planten en dieren
Verhoeven legt uit dat door het natuurgebied open te houden kwetsbare en langzaam groeiende soorten ook een kans krijgen om zich te ontwikkelen: “Heide en veenmossen groeien bijvoorbeeld veel minder snel dan concurrenten als de berk. De afgezaagde boompjes leggen we verspreid door het gebied op kleine hopen, zodat dit weer een goede schuilplaats is voor vogels en reptielen. Een win-win dus! Samen helpen we de kwetsbare planten en dieren in Peel een handje, zodat het hoogveenlandschap beter kan herstellen.”

De werkzaamheden bij de Natuurwerkdag in de Peel bestaan uit boompjes en struiken verwijderen, de hei opschonen, snoeien, zagen en een takkenril maken. De activiteiten zijn geschikt voor zowel volwassenen als kinderen en vinden zaterdag 2 november van 10.00 tot 14.00 uur plaats in de buurt van de weg Kwakvors in Grashoek, net over de grens met Limburg. Aanmelden kan via natuurwerkdag.nl.

De Nationale Natuurwerkdagen bestaan al 24 jaar en worden georganiseerd door LandschappenNL in samenwerking met de provinciale landschapsbeheerorganisaties. Het is het grootste vrijwilligersevenement dat plaatsvindt in de natuur.

Foto: IVN Asten-Someren/Nationale Natuurwerkdagen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen