12.9 C
Deurne
maandag 21 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneEbusco stapt naar rechter; Deurnese busfabrikant wil dat Qbuzz 45 geannuleerde bussen...

Ebusco stapt naar rechter; Deurnese busfabrikant wil dat Qbuzz 45 geannuleerde bussen toch afneemt en betaalt

Busfabrikant Ebusco uit Deurne heeft een kort geding aangespannen om de levering aan en betaling van 45 elektrische bussen te vorderen van Qbuzz. In totaal gaat het om de annulering van een bestelling van 59 bussen, waarvan 45 bussen van het 12 meter lange model al in Nederland klaar staan voor levering of onderweg zijn. Omdat die bussen vrijwel direct zijn te leveren vindt Ebusco dat Qbuzz deze moet afnemen en betalen.

In de zitting die maandag plaatsvindt hoopt Ebusco met tussenkomst van de rechter op een snelle oplossing voor het geschil, nog voor de lancering van de voorgestelde claimemissie. “Het verliezen van de order zou een aanzienlijke druk leggen op de werkkapitaalpositie van het bedrijf”, zegt Ebusco.

Productie opgeschort
Qbuzz heeft op 17 oktober conservatoir beslag gelegd op een aantal bankrekeningen van Ebusco. De busfabrikant uit Deurne betwist die actie en wil dat de beslagen zo snel mogelijk worden opgeheven.

Om haar werkkapitaal te behouden heeft Ebusco haar productie grotendeels opgeschort in afwachting van de uitkomst van de rechtszitting en de afronding van de beoogde claimemissie. Het ‘turnaround-plan’ en de voorgestelde claimemissie worden donderdag besproken tijdens de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van het bedrijf.

Ontbindingsovereenkomst
Ebusco heeft verder bekendgemaakt dat het na ontvangst van een opzegbrief van Connect Bus en Keolis met beide partijen een ontbindingsovereenkomst heeft bereikt. Omdat een groot deel van de order van Connect Bus bestaat uit 47 bussen die zich al in een vergevorderd productiestadium bevinden, is Ebusco nu in gesprek met diverse partijen om deze reeds geproduceerde bussen te verkopen.

Wat de bestelling van Keolis Zweden betreft, hebben beide partijen een overeenkomst bereikt om de bestelling van 50 bussen te annuleren. De optie voor minimaal 75 bussen die in het oorspronkelijke contract is vastgelegd, blijft bestaan.

Foto: Ebusco

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen