12.9 C
Deurne
dinsdag 22 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneTraditie van viering All Hallows’ Eve hult Willibrorduskerk Deurne elk jaar in...

Traditie van viering All Hallows’ Eve hult Willibrorduskerk Deurne elk jaar in kaarslicht

Het is inmiddels een jarenlange traditie in de Deurnese Sint Willibrorduskerk dat het gebouw tijdens de viering van All Hallows’ Eve met kaarsen wordt verlicht. Vorig jaar werden er tussen de 1750 en 1800 kaarsjes aangestoken die zorgden voor een indrukwekkend tafereel. Ook dit jaar vindt de Allerheiligenavond plaats in de kerk. Op vrijdag 25 oktober is de kerk tussen 18.00 uur en 20.45 uur geopend om deze bij kaarslicht te bezoeken.

Vervolgens speelt pianist Marcel Rutten tijdens de viering van All Hallows’ Eve de Metamorphosis van Philip Glass en een selectie van stukken die hij zelf componeerde. Rutten is afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam en werkte lange tijd als docent piano voor de muziekschool Amsterdam.

‘Minimal music’
Sinds 11 jaar heeft hij een pianopraktijk in Deurne in het bedrijfsverzamelgebouw GOED aan de Heuvelstraat in Deurne. Hij schreef in de loop der jaren tientallen composities voor kinderen, die daarmee spelenderwijs het pianospelen onder de knie krijgen. Voor volwassenen schrijft hij melodische ‘minimal music’, waarvan hij op All Hallows’ Eve een aantal stukken ten gehore brengt.

Deze sluiten aan op de minimalistische stijl van de Amerikaanse componist Philip Glass, die op zijn negentiende jaar al wiskunde en filosofie studeerde aan de Universiteit van Chicago. Piano spelen deed hij in zijn vrije tijd. Na zijn studie ging Glass naar de Juilliard School en vanaf dat moment is zijn naam synoniem met zijn kenmerkende filmcomposities die hem een Golden Globe en drie Academy Award-nominaties hebben opgeleverd. Philip Glass componeert ook voor opera, film, theater en dans. Hij is één van de grote namen van het Amerikaanse minimalisme.

Oud Keltisch feest
De traditie van de viering van All Hallows’ Eve in Deurne is geïntroduceerd door de Deurnese oud-pastoor Paul Janssen. Sindsdien wordt de kerk elk jaar eind oktober in kaarslicht gehuld. Vorig jaar waren twaalf personen zo’n veertig 40 minuten bezig met het aansteken van alle kaarsjes. All Hallows’ Eve wordt wel eens verward met Halloween, maar de twee vieringen zijn niet hetzelfde. Het Halloweenfeest is afgeleid van All Hallows’ Eve dat een oud Keltisch feest is en wordt gevierd voorafgaand aan Allerheiligen op 1 november.

De toegang tot het concert in de Willibrorduskerk is gratis. Na afloop kan een bij voorkeur digitale bijdrage worden gedaan om de Concertcyclus mogelijk te blijven maken.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen