13.5 C
Deurne
donderdag 24 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneEbusco kan weer bij bankrekeningen; handel in aandeel stilgelegd vanwege aandeelhoudersvergadering

Ebusco kan weer bij bankrekeningen; handel in aandeel stilgelegd vanwege aandeelhoudersvergadering

De handel in het aandeel van de Deurnese busfabrikant Ebusco is sinds het begin van de buitengewone aandeelhoudersvergadering die donderdagmiddag plaatsvindt tijdelijk niet mogelijk. Ondertussen meldt Ebusco dat het bedrijf wel weer bij de bankrekeningen kan waar eerder beslag op was gelegd door klant Qbuzz. In overleg met het openbaarvervoersbedrijf zijn de beslagen opgeheven.

De vergadering van de aandeelhouders is bepalend voor de toekomst van Ebusco. Het bedrijf wil 36 miljoen euro aan nieuw kapitaal ophalen bij de aandeelhouders, maar de vraag is of die daar nog wel trek in hebben.

Schulden en boetes
Het bedrijf worstelt al langere tijd met productieproblemen en zit nu in acute geldnood door onder andere achterstallige schulden en boetes voor te late levering. Dit heeft ertoe geleid dat de productie bijna volledig stilstaat. Bovendien heeft Ebusco een betalingsachterstand met betrekking tot bepaalde betalingen aan de Nederlandse Belastingdienst, waarvoor een deel van de activa is verpand.

Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders op het hoofdkantoor in Deurne gaat Ebusco verdere details van het zogeheten ‘Turnaround Plan’ presenteren. Hiermee moeten de algehele prestaties van het bedrijf verbeterd worden en het vertrouwen van belanghebbenden in het bedrijf worden hersteld.

Contractfabrikanten
In het plan kiest Ebusco ervoor om de bussen wel zelf te ontwerpen en ontwikkelen, maar ze worden  geassembleerd door contractfabrikanten. De busfabrikant werkte in de beginperiode voor de eerste modellen van de elektrische bussen ook op deze manier met een assemblage-locatie in China.

Voor die nieuwe koers is onder meer een structurele jaarlijkse kostenreductie van circa 30 miljoen nodig. Verder wordt het aantal locaties teruggebracht van zeven naar vijf door onder meer de faciliteiten in Deurne en Venray samen te voegen op één plek. De bedoeling is dat Ebusco één locatie in Nederland krijgt en één in het Franse Rouen. Daarnaast wordt er gewerkt met drie contractfabrikanten.

Om het ‘Turnaround Plan’ uit te kunnen voeren wil Ebusco 36 miljoen euro aan extra kapitaal ophalen door extra aandelen uit te geven. De aandeelhouders stemmen daar op dit moment over tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Foto: Ebusco

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen