20.2 C
Deurne
vrijdag 25 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneEducatieve leskist leert kinderen over geschiedenis van kasteelruïne in Deurne

Educatieve leskist leert kinderen over geschiedenis van kasteelruïne in Deurne

Leerlingen van basisschool De Peelparel in Helenaveen hebben als eerste kennis mogen maken met de educatieve leskist met daarin diverse opdrachten, speelelementen en verkleedkleren. Hiermee leren ze over het lokale erfgoed, zoals de kasteelruïne in Deurne.

Jarenlang vertelde Frans van de Pas over de geschiedenis van het gebouw aan het Haageind in Deurne aan leerlingen van de groepen 5 en 6 van de veertien Deurnese basisscholen. Toen hij daar in maart 2022 mee stopte, hebben Frans van de Pas en Henk Goorts twee films opgenomen, die een plek hebben gekregen in het lesprogramma van de basisscholen en de kinderen kennismaken met de rijke geschiedenis van het kasteel.

Verschil tussen toen en nu
Initiatiefnemers Cultuureducatie Met Kwaliteit en LEEF! wilden de beleving van die films een extra dimensie geven. Daarom lieten ze Ontwerpstudio BOMM de speciale leskist ontwikkelen. Die biedt de mogelijkheid om de films in de klas te bekijken en om dieper in te gaan op de thema’s die erin worden behandeld. Het materiaal is speciaal samengesteld voor gebruik in de klas en zorgt bij de leerlingen voor bewustwording, waardering en het besef van het verschil tussen toen en nu.

Voor de het maken van de twee films sloegen Frans van de Pas en Pieter Koolen van heemkundekring H.N. Ouwerling de handen ineen om samen met leden van verschillende toneelverenigingen en de heemkundekring de verhalen te verfilmen. Van de Pas nam zelf de rol als regisseur op zich en het geheel werd geproduceerd door Henk Goorts van VisioVideoWorks.

Nacht van het Witte Doek
De films ‘Terug naar het klein en groot kasteel’ en ‘Het verhaal van Meindert’ gingen in 2023 in première tijdens De Nacht van het Witte Doek. Daarbij werd toen ook bekendgemaakt dat de twee producties als lesmateriaal gingen fungeren bij basisscholen in Deurne. Nu zijn nog meer onderdelen gecombineerd in de leskist, waarmee de kinderen worden meegenomen op een avontuurlijke reis door de tijd.

Alle basisscholen in de gemeente Deurne mogen de leskist gratis gebruiken. Hiervoor kunnen ze contact opnemen met i.vanberlo@dewieger.nl.

Foto’s: Ontwerpstudio BOMM/Basisschool De Peelparel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen