14.6 C
Deurne
zaterdag 26 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- LiesselVeel interesse voor eerste informatiebijeenkomsten over valpreventie in Liessel en Neerkant

Veel interesse voor eerste informatiebijeenkomsten over valpreventie in Liessel en Neerkant

Alleen al door de vergrijzing neemt het aantal ernstige valongevallen sterk toe. De meeste van die incidenten doen zich voor bij een nog steeds toenemende groep ouderen. Ook in de gemeente Deurne is er een sterke vergrijzing en gaat het inmiddels om 8.000 inwoners van 65 jaar of ouder. Maar liefst 38 procent van die groep in onze gemeente heeft een verhoogd risico om te vallen. Daarom wordt er komende woensdag in Liessel gestart met de eerste informatiebijeenkomst over een gratis valpreventieprogramma. De interesse is groot, want de eerste middag met uitleg over het project is al helemaal volgeboekt.

Mensen uit Liessel die er niet op tijd bij waren met aanmelden, kunnen zich nog wel inschrijven zodat ze op de hoogte worden gehouden van toekomstige bijeenkomsten. Begin december vindt er ook een informatiesessie in Neerkant plaats en in 2025 volgen andere kerkdorpen en wijken van Deurne.

Meer zelfvertrouwen
Het valpreventieproject is een landelijk initiatief dat in iedere gemeente wordt uitgevoerd. In Deurne treedt de LEVgroep op als projectcoördinator en brengt deze verschillende partijen samen die tijdens de bijeenkomsten informatie geven over het programma waarmee de deelnemers onder andere langer fit blijven en langere tijd zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

In het valpreventieprogramma wordt gewerkt aan een betere spierkracht, conditie en evenwicht. Daarbij wordt rekening gehouden met de verschillende niveaus en mogelijkheden van elke deelnemer. Door deel te nemen aan de training krijgen deelnemers meer zelfvertrouwen in bijvoorbeeld wandelen en bewegen. Daarnaast is het volgens de samenwerkende organisaties een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Elke vijf minuten
Het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp (SEH) voor ernstig letsel door een valongeval is de afgelopen tien jaar met 17 procent gestegen onder ouderen van 65 jaar en ouder. Voor de jongere groep van 65- tot 75-jarigen is deze stijging zelfs 22 procent, zo blijkt uit nieuwe cijfers van VeiligheidNL. In 2023 werden in totaal 112.000 65-plussers op de spoedeisende hulp behandeld na een val. Dit komt neer op één SEH-bezoek door een valongeval, elke vijf minuten. Hoofd-hersenletsel, heupfracturen en polsfracturen zijn het meest voorkomende letsel.

Eind vorige maand kwamen een aantal organisaties uit Deurne bijeen om te onderzoeken hoe zij het valrisico in onze gemeente kunnen verminderen. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat samenwerking tussen de diverse zorg- en welzijnsorganisaties de sleutel is om dit thema effectief aan te pakken. “Valincidenten hebben vaak verstrekkende gevolgen voor de gezondheid en zelfredzaamheid van ouderen. Daarom is het van groot belang om hen te informeren en te trainen om vallen te voorkomen”, zeggen de samenwerkende Deurnese organisaties.

Verschillende beweegcursussen
Je kunt deelnemen aan het programma door aanmelding bij één van de informatiebijeenkomsten in jouw dorp of wijk of via een doorverwijzing van een wijkverpleegkundige, huisarts of specialist. “Tijdens deze bijeenkomst doen we alvast een aantal testjes om te kijken of een valpreventie programma geschikt is voor jou. Zo wordt er onder andere gekeken of je goed kunt zien, welke medicijnen je gebruikt en of je vaak duizelig bent”, legt de organisatie van LEVgroep Deurne uit.

Vervolgens wordt er gekeken welke van de beweegcursussen het beste bij elke deelnemer past. Zo is er de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’, ‘In Balans’ of ‘Otago’. “Na afloop van de cursus nemen we eventueel nog contact met je om te bespreken hoe het met je gaat. Ook willen we weten of valpreventie het gewenste effect bereikt: minder vallen in en rond het huis”, aldus de organisatie.

De eerste bijeenkomst vindt plaats op woensdag 30 oktober in Liessel en is inmiddels volgeboekt. De tweede informatiemiddag wordt gehouden in Neerkant en vindt plaats op dinsdag 3 december van 14.30 tot 16.30 uur. Meer informatie en mogelijkheid tot aanmelding vind je op levdeurne.nl/valpreventie. Je kunt ook bellen tijdens kantooruren met 0493-352500.

Het valpreventieprogramma is een Deurnese samenwerking van onder andere ouderenorganisaties, wijkraden, fysiotherapeuten, huisartsen, praktijkondersteuners, ergotherapeuten, LEEF!, LEVDeurne, thuiszorg, sociaal team Deurne, de bibliotheek en apotheken. Iedereen uit de gemeente Deurne die thuiswonend is en ouder dan 65 jaar kan deelnemen aan het gratis programma.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen