15.8 C
Deurne
maandag 28 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- LiesselWapensteen van het ‘Liesselsche Blockhuijs’ vindt via Helmond weg terug naar Liessel

Wapensteen van het ‘Liesselsche Blockhuijs’ vindt via Helmond weg terug naar Liessel

Een stukje Liesselse geschiedenis heeft zijn weg via de Helmondse Ameidestraat teruggevonden naar Liessel. De wapensteen van het blokhuis dat begin de zestiende eeuw in Liessel stond, krijgt vanaf komende zaterdag weer een permanente plek in het dorp bij de Hubertuskapel aan de Molenweg. De historische steen wordt tijdens de jaarlijkse broodwijding van het Sint Hubertus Gilde onthuld op de patroonsdag van Hubertus.

De Liesselse wapensteen is zo’n 500 jaar oud en is afkomstig van een versterkt huis of kasteel dat een blokhuis wordt genoemd. Dit pand heeft gestaan op de plek van het huidige adres Neerkantseweg 9 in Liessel.

Hertog van Brabant
Het ‘Liesselsche Blockhuijs’ werd gebouwd in opdracht van Everard van Doerne met financiële middelen die door de hertog van Brabant ter beschikking waren gesteld. Het werd een leengoed van deze hertog.

Het gebouw werd in samenhang met een systeem van landweren opgericht om Brabant te beschermen tegen invallen van de Geldersen via de smalle passage door de Peel tussen Meijel en Liessel. De jaren ervoor hadden deze Gelderse troepen veel verwoestingen in Peelland aangericht. In de zeventiende eeuw raakte het blokhuis in verval. De laatste eigenaar, Joannes Norbertus van Cuijlenburg, brak het tussen 1768 en 1782 af.

Meubelzaak
Over hoe de wapensteen uiteindelijk terecht is gekomen in de gevel van een gebouw aan de Ameidestraat 1 in Helmond doet het verhaal de ronde dat deze einde negentiende eeuw zou zijn gevonden op een boerenerf in Liessel door de Helmondse Gustaaf Schulte. Deze ondernemer had tussen 1898 en 1921 een meubelzaak op de hoek Ameidestraat en Zuid-Koninginnewal en was altijd op zoek naar antieke meubels en curiositeiten. Hij deed een bod op de wapensteen en twee kleinere decoratieve stenen en liet deze naar Helmond transporteren. Nadat zijn pand in 1910 door brand werd verwoest liet hij een nieuw ontwerp maken, waarin de stenen een vaste plaats kregen.

Toen het pand in Helmond begin 2019 werd gesloopt, is de gevelsteen is met de bijbehorende sierstenen door de eigenaar van het gebouw overgedragen aan de werkgroep Liessels Historisch Erfgoed (LHE). Er werd geconstateerd dat de wapensteen was beschadigd en dat deze moest worden gerestaureerd. Na het herstel van de steen ging het LHE vervolgens in overleg met het Sint-Hubertusgilde over de plek waar de gevelsteen in Liessel een nieuwe plaats moest krijgen.

Uniformen
Die is nu gevonden bij de Hubertuskapel aan de Molenweg in Liessel. Voor de leden van het Sint-Hubertusgilde is de cirkel daarmee rond. De historische wapensteen, die ook prijkt op de uniformen van de Liesselse gildeleden en te zien is op de replica van de Pomp aan het Marktplein Liessel, is weer terug waar die thuishoort.

Zaterdagmiddag om 14.30 uur wordt de steen onthuld op de nieuwe plek. Hierbij zijn onder andere leden aanwezig van de heemkundekringen uit Deurne en Helmond, een afgevaardigde van de gemeente Deurne en andere betrokkenen.

Foto: Thom van der Straaten/Hendrik Ouwerling

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen