Nergens leeft het werk van Jules de Corte nog zo als in Helenaveen; het dorp waar de blinde liedjesschrijver en pianist lange tijd woonde en werkte. Dat was dit jaar overduidelijk te merken aan de vele muzikale activiteiten waarmee Jules’ honderdste geboortedag werd gevierd. Afgelopen weekend werden met twee uitverkochte concerten de jubileumfestiviteiten afgesloten.
“Door het Jules de Corte-jaar zijn de inwoners van Helenaveen dichter bij elkaar gekomen en heeft het dorp de band met deze bijzondere kunstenaar opnieuw versterkt”, aldus de organisatie van het jubileumjaar.
‘Julesbileum’
De optredens bij de slotavond raakten niet alleen de dorpsbewoners, maar ook Jules’ zoon Ernst. Hij was zichtbaar geroerd door het eerbetoon aan zijn vader of het ‘Julesbileum’, zoals hij het zelf noemde. In het Helenaveense dorpscentrum kwamen diverse lokale verenigingen vrijdag- en zaterdagavond samen om een uitgebreid programma met werk van De Corte.
De verschillende optredens en begeleidende beelden wisselden elkaar in een vlot tempo af met een grote verscheidenheid aan muzikale performances. Muziekverenigingen Sint Willibrordus uit Neerkant en Wilona uit Helenaveen traden samen met gelegenheidskoor ‘Uit de turf geboren’ op. Ook werd de muziek van De Corte op eigen wijze gebracht door wereldmuziekkoor Makandra uit Deurne, de Helenaveense Show- en Dansgroep Take Off en de Venlo Caledonian Pipeband.
Postcode
Een speciale rol was weg gelegd voor buurtschap ‘5-7-5-9-P-S’, dat met de hele straat Jules’ gelijknamige lied over de intrede van de postcode in Nederland op ludieke wijze uitvoerde. Zoon Ernst de Corte leverde ook een bijzondere bijdrage door het aanwezige publiek te verrassen met een vijftal meesterwerkjes van zijn vader.
Het hoogtepunt van de optredens was de uitvoering van het Helenaveense volkslied, geschreven door Jules de Corte. De hele zaal zong uit volle borst mee om met het lied een jaar vol herinneringen en vieringen af te sluiten.
Carillon
In het Jules de Corte-jaar vonden verschillende activiteiten plaats in Helenaveen. Zo gaf Ernst de Corte met zijn Consorten een intiem concert in het protestantse kerkje.
Daarnaast was er een dorpspicknick tijdens het Klokkenfeest aan de voet van het Jules de Corte-carillon. Met deze evenementen werd het leven en werk van Jules de Corte door het hele dorp een jaar lang gevierd en geëerd.
Foto’s: 100 Jaar Jules de Corte